Eid mubarak!

Allmänt
Glad Eid, Bayram eller vad ni nu kallar det. Hoppas ni får en underbar dag med nära och kära. Hittills har jag haft det bra, vaknade kl.6 imorse och gick till Moské och bad. Känns skönt inombord efter bönen, känner alltid så när jag har varit på moskén. Men men, önskar er ännu en gång en trevlig Eid! :)


Tänkte svara på en fråga innan jag avslutar inlägget. Imorgon åker jag till Spanien men tänkte skriva mer om det ikväll, då får ni lite mer infomartion om hur veckan framöver kommer att se ut :).




Svar: Hej Alma! Det klart att man är orolig över stickskador när man hör mycket om det. Men om man egentligen tänker efter så sker det inte så ofta. Det finns alltid en risk att man sticker sig själv när man håller i ett nål men det viktigaste är att bli av med nålen så fort du har använt det. 

Folk skyller alltid på att det är stressigt men jag tycker att när man ska väl sätta nål eller ta blodprov så tycker jag att man just de sekunderna/minuterna tar det lugnt och koncentrerar sig på det man gör och glömmer det utanför för stunden, speciellt vid situationern när patienten har blodsmitta eller något liknande. Det är viktigt också att ha sticklådan nära sig så man snabbt blir av med nålen efter en blodprov eller något sånt. Så om du vid varje provtagning och sånt tar det lugnt, inte stressad och är koncentrerad så bör du inte sticka dig. Jag kan berätta att under de tiderna jag har stuckit i patienter har jag inte ens varit i närheten av att sticka mig själv och det är just för att jag gör så som jag rekommenderar dig/er att göra.

Så som sagt, viktigast att inte tänka på det som händer utanför utan koncentrera dig på det du gör för sekunden och ta det lugnt. Stress är aldrig bra! Sen andra viktiga är att ha sticklådan vid dig så du kan lägga ner nålen där så fort du är klar. Jag önskar dig all lycka i framtiden nu, tiden kommer gå fort ska du se! :)


På många sjukhus finns det ofta nålskydd som skyddar dig från att sticka sig själv!

Hoppas du är nöjd med svaret, vi hörs ikväll alla! :)

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Sara:

skriven

Är också ssk-student (sista terminen) och jag håller med dig till 100 %. Det gäller att fokusera på sin uppgift, ta sin tid och framför allt inte stressa. Samt att redan från början använda sig av enhandstekniken dvs att enbart en hand används för att göra sig av med kanylen.

Jag har själv jobba i ett lab där provtagning var min huvudsakliga uppgift. Ju mer stickvan man blir desto säkrare blir man också på sin sak och låter därmed inte stressen ta överhand.