Grönt provrör del 1

Provrör




Tänkte börja skriva om det gröna provröret, s.k allmän kemi. Med hjälp av denna rör kan man få fram en massa analyser, bl.a elektrolytvärden, levervärden, troponin och CRP. Dessa fyra analyser jag skrev precis är just de jag kommer skriva om. Idag tänkte jag förklara lite om elektrolytvärden, natrium, kalium och kreatinin. Nästa del kommer jag då prata om CRP, levervärdena och troponin innan vi går vidare till nästa provrör. I denna rör finns en gel, litiumheparin

Natrium
Natrium spelar en viktig roll i kroppens vattenbalans. Natriumhalten kontrolleras alltid vid blodprovtagningar, detta prov tar man när man misstänker att patienten har drabbats av vätskeförlust. Speciellt på patienter som ätit dåligt, kräkts, haft diarré o.s.v tar men detta.

Höga värden, vad innebär det?
Höga värden innebär att man har förlorat mycket vätska från kroppen. För då förlorar kroppen mer vätska än salt, vilket höjer värden. Vid såna fall brukar man sätta dropp där patienten får vätska för att normalisera värden.

Låga värden, vad innebär det?
Låga värden innebär att man har mer vätska än salt i kroppen och detta kan vara att man exempelvis dryckit mycket vatten under en tid men inte fått i sig så mycket salt. Då kan natrium värden bli lågt.
Hjärtsvikt kan sänka natriumvärdet pga att vätska ansamlas i kroppen, även vissa njur- och leversjukdomar. 

Normalvärde: 137-145 mmol/L



Kalium
Kalium är ett mineralämne som har stor betydelse för muskelceller, som bl.a hjärtat som är en muskel. Kalium är även viktigt för funktionen i kroppens celler. Vid rubbning i kalium brukar man få symtom först från musklernas arbete.

Höga värden, vad innebär det?
Höga halter av kalium kallas hyperkalemi. Det finns en massa olika orsaker till varför man kan ha höga värden av kalium. Bl.a om man använder ACE-hämmare eller kaliumsparande diuretika så kan man få höga värden. Njurarna har en viktigt funktion vad gäller kalium och det är att reglera kaliumvärdet. Så ett högt värde kan också vara tecken på njursjukdom.

Låga värden, vad innebär det?
Låga halter av kalium kallas hypokalemi. Här kan också vara diuretika, vätskedrivande, en orsak till låg värden som tex. Furosemid som inte är kaliumsparande diuretika. Andra orsaker till det här kan som natrium vara om man kräkts mycket eller fått kraftiga diarrér där man förlorar mycket vätska.

Normalvärde: 3,5-4,6 mmol/L


Kreatinin
Kreatininprov tar man för att kontrollera att njurfunktionen är normalt. Kreatinin är ett ämne som bildas i muskulaturen.

Höga värden, vad innebär det?
Höga värden beror på att njurfunktionen är dålig. Orsaken till att njurfunktionen är dålig kan vara:
- Blodcirkulationen till njurarna är försämrade, pga förträngningar i kärlen.
- Njursten eller prostata

Låga värden, vad innebär det?
Det är ganska oklart vad orsaken till låga värden.

Normalvärde: < 100 μmol/L

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Sara SSK:

skriven

Hos oss är riktvärdet för krea 60-100. Och för kalium 3,4-4,6. Så de verkar vara lite olika på olika sjukhus. Men att riktvärdet för krea ska var under 100 kan inte riktigt stämma. Haft en patient med 19 i krea och dom njurarna fungerade inte så bra...