Cytostatika, hälsorisk?

Dagens fråga


SVAR: Hejsan! Tack ska du ha, hehe nej då. Inte ska man fortsätta slita, det är nu man ska ta det lugnt ;). Det var en intressant fråga du fråga, jag ska svara så gott jag kan på det och hoppas du blir nöjd med svaret i slutändan :).

En sak man bör veta innan man tar hand om en patient med cytostatika är att cytostatikan utsöndras via urin och avföring men kan även finnas vid kräkning och svett. Att få cytostatika på huden är inget bra för kroppen. En av riskerna, vid fel hantering av cytostatika, är att man får en förhöjd risk att föda barn med låg födelsevikt och finns ökad risk för missfall. Detta gäller förstå kvinnor.
Cytostatikan kan utsöndras i flera dagar efter avslutad cytostatika behandling, det sägs ungefär 5 dagar. Under de dagarna är det viktigt med basala hygienrutiner om du vet att det finns risk att du får kontakt med kroppsvätskor/utsöndringar.

Basala hygienrutiner är handhygien, handskar, skyddsrock och stänkskydd om det finns risk för stänk i ansiktet.
Patienten som har fått en behandling via PVK, så ska PVK efter behandlingen är det en riskavfall. Med det innebär det att du ska lägga det i tät plastpåse och slänger där allt riskavfall ska slängas. Lika så när patienten har kräkts i en kräkpåse ska det markeras med "Riskavfall - cytostatika coh andra läkemedel med bestående toxisk effekt". 

En annan sak som är jätteviktigt är när du ska ta hand om en kateter eller urinflaska (viktigt att locken är stängd). Då är det viktigt att du först låter urinen svalna innan du häller ut det i toaletten. Detta för att det kan "ånga" till när urinen är varm och då finns det risk att du andas in det.

Det var nog allt jag hade att säga, hoppas du är nöjd med svaret :)

UPDATE:
Sara - "Dessutom ska man aldrig ta "sprit" för att desinficera stället om pat skulle kräka/miktera på golvet eller dylikt. Detta för att även då förångas det och du kan andas in det. Skall torkas upp med absorberande torkduk, tork sedan rent med tvål och vatten."
Anonym - "Man ska absolut sprita av stället efter att man torkat med tvål och vatten."

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Sara:

skriven

Dessutom ska man aldrig ta "sprit" för att desinficera stället om pat skulle kräka/miktera på golvet eller dylikt. Detta för att även då förångas det och du kan andas in det. Skall torkas upp med absorberande torkduk, tork sedan redan med tvål och vatten.

2 Anonym

skriven

Man ska absolut sprita av stället efter att man torkat med tvål och vatten.