Online

Allmänt
Satt och kollade runt olika online klädbutik efter några snygga och fina t-shirt. Var inte lätt ska ni veta men efter ett tag så hittad jag två t-shirtar som var på REA. Båda kosta tillsammans 328kr, inte så pjåkigt! :)

Dessa två t-shirtar beställde jag


Nice va? :)

Har ännu inte lagat mat för lunchen imorgon. Det är så jobbigt för jag vet inte vad jag ska laga. Har tittat i kylskåpet och det men endå har jag inte kommit riktigt på vad :S. Funderar på att ta med mig pasta och köttbullar men det gjorde jag typ förra veckan. Skit samma, det får bli det :). Bäst att jag lagar maten nu så jag får lägga mig tidigt ikväll. God natt alla :)
Ingen har kommenterat än bli den första!

Astma

Dagens frågaVad är orsaken till astma? Symtom? Finns det några behandlingar?

SVAR: Astma kopplas ofta ihop med olika typer av allergier, d.v.s överkänslighet mot olika ämnen som tex pälsdjur, kvalster o.s.v. Men det är endast varannan astmatiker som är allergiker, för hälften av alla astmatiker är orsaken till astma okänd.

Symtomen kan vara lindriga, tex trötthet och anfåddhet i samband med fysisk aktivitet, tex om man springer o.s.v.
När det gäller barn så får de oftast lunginflammation eller långvariga förkylningar. Barnet hostar under långa perioder, speciellt på natten.
När man har astma får man ibland s.k astmanfall med andnöd, rosslande, pipande andning och hosta. Anfallet utlöses genom att lutförerns förgreningar drar ihop sig.

Är ni nyfiken på hur det känns att få ett astmaanfall så kan ni hålla för näsan och andas genom ett sugrör. Så känns det ungefär, man får helt enkelt panik.

Slutligen, behandling. Ja, det finns behandling för astma. Man ger läkemedel som vidgar luftrören och gör att man andas bättre. Läkemedel ges inte i tablettform utan i form av spray eller pulver som man andas in (inhaleras).

Jag själv har haft astma, jag var då 6 år och det var rätt obehaglig känsla. Jag log på sjukhuset i ca en vecka därefter blev jag utskriven och fick läkemedel i spray form. Efter nån vecka försvann astman.


En vanlig och frisk luftrör ser ut som bilden åt vänster. Vid astmaanfall ser luftrören som bilden åt höger. Ser ni skillnaden? Finns mindre utrymme att andas in och ut på högra bilden (astmaanfall)Inhalator spray
Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Vaccination

Allmänt
Äntligen, nu är man hemma. Det var så jobbigt när internet inte funkade. Behövde tanka busskortet men pga internet kunde jag inte göra det. Som tur kunde man tanka busskortet på bussen så det gjorde jag ;).
Inatt sov jag jättedålig, bara 4 timmar. Jag vet inte varför jag inte kunde sova :S, kände mig inte alls trött. Men på morgonen när jag vakna var jag jättetrött, ville bara sjukanmäla mig och vara hemma men det gjorde jag inte :).

Idag hände det mycket på praktiken. Fick lära mig mer om hur man dokumenterar m.m. Sen fick jag byta en kateter på en patient som gick jättebra. Var inga problem med det. Efter lunch var det dags för vaccination. Min handledare visade mig först hur man ger därefter fick jag ge. Var nervös i början men sen gick det jättebra. SÅ nu har jag gjort det och kan det också. Nån som vill ha vaccination? Haha :)
Min handledare tyckte jag gjorde båda uppgifterna jättebra. Jag försökte få henne och komma på något som jag borde tänka på innan jag gör en uppgift osv men hon sa att jag gjorde allt så bra och borde tänka så varje gång jag gör något sånt här. Det var ju kul och höra :).


Bilden är tagen från google

Var ett tag sedan jag hade ''dagens fråga'' på bloggen men igår natt fick jag några intressanta frågor om astma. Så de frågorna kommer jag svara senare. Men ni som har frågor om något speciellt, som ni vill veta om, är det bara ställa.

Dags för mig att laga mat. Vi hörs om en stund ;)
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!