Träning och praktik!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God kväääääll! Hur är det med er? Själv mår jag bra, som vanligt, förutom att jag har ont över hela ryggen. Jag har nämligen varit så duktigt att jag har gått och tränat, efter att ha skjutit upp det i tre dagar. Tränade rygg eftersom det var ganska länge sen jag gjorde det samt att jag har haft ont senaste tiden. Ville därför träna rygg och se om det hjälper, vilket verkar hjälpa. Men nu har jag som sagt träningsvärk och det lär ju bli värre imorgon. Får se till att äta bra under dessa dagar.

Tränade inte med tjocktröjan!

Idag var jag på praktiken, jobbade dag och det gick jättebra. Det rullar bara på och jag trivs bra. Personalen är bara för roliga, vi typ skrattar 24/7 speciellt jag. Jag skratta så mycket att jag fick tårar tillslut, blir så när jag skrattar riktigt mycket. Har nu fixat schemat för de två sista veckorna också och tagit ledig två dagar, som jag var tvungen att göra. Så redan nu på torsdag åker jag till Stockholm för att göra mina viktiga ärenden. Helgen efter åker jag igen, men då blir det lugn helg och inga ärenden att göra. Därefter är det läkemedelstenta och sedan börjar nästa praktik, på vårdcentralen. Det kommer nog vara kul.
Min vackra ''SSK-student legitimation''. Observera att bilden togs första veckan av utbildningen och då hade jag blåmärken runt ögonen efter näsoperationen som jag hade gjort nån månad innan. Haha, shit vad man har förändrats på bara två år.

Nu var det allt sagt. Imorgon blir det praktik på kvällen men innan praktiken måste jag till skolan och måste fixa några ärenden och boka in halvtidsbedömningen också. Hoppas bara att läraren är där när jag går, annars blir det ju jobbigt. Men men, ni får ha det så bra. Vi hörs! :)


Pluggish!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Söndagar är inga dagar jag längtar till om jag ska vara ärlig. Det är den dagen i veckan som är tråkigast och segast. Det har i alla fall varit så för mig idag. Har inte gjort så mycket alls, har nästan bara sovit hela dagen. Jag gjorde mig i ordning inför träningen men slutade med att jag inte tränade alls, visste inte vad jag skulle träna så stannade hemma. Blev istället sängen framtill jag och Fille började plugga.

Väl när vi började plugga så gick det segt också men sen gick det bättre. Vi läste igenom alla 7 böcker och strök under det som var viktigt. Vi hade planerat att börja skriva men det blev aldrig av, vi får göra det nån dag under veckan. Förhoppningsvis innan helgen för då åker jag till Stockholm.
Vad vi skriver om kan vi inte berätta just nu, ni får lista ut det själva utfrån denna bild på böckerna ;)


Just nu är jag hemma och pluggar inte. Sitter istället vid datorn och tittar på TV. Finns som sagt inte så mycket att göra, ska väl om nån timma lägga mig för imorgon börjar andra veckan av praktiken. Jag börjar 7 och måste ta bussen 06.30 vilket innebär att jag då måste vakna run 05.30. Jobbigt nog men måste bli van för om ett år kommer det se ut så för mig när jag börjar jobba. Iofs kommer sjukhuset ligga närmare än vad det gör just nu.

Nu börjar filmen igen, vi hörs i veckan. God natt! :)


Love and other drugs

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Som ni läste i förra inlägget hade jag ganska mycke planerad idag, bl.a träna och plugga. Men tror ni jag gjorde något av det? Haha nä, faktiskt inte! Istället blev det helt andra grejer. Anledningen till att jag inte tränade var för att jag inte orkade eller rättare sagt så visste jag inte vad jag skulle träna. Sen varför vi inte pluggade? Jo, för vi hade inte lust att sätta igång det. Vi var i alla fall på biblioteket i skolan och lånade 6-7 böcker som vi har tänkt använda oss till rapporten. Fick dessutom betala skolan 100kr för att jag tydligen hade varit lite sen med att lämna en bok, för ca en månad tillbaka. Så där blev man 100kr fattigare!


Väl efter skolan gick vi då hem och tänkte plugga men då ville jag äta innan vi började. Så jag gick hem för att laga mat och så men efter en stund ringde Fille och fråga om vi ska skippa att plugga idag och drar till bio istället? Så vad tror ni jag svarade? Precis, det blev ett ''ja'' och vi gick dit för att se vad det finns för filmer. Tillslut valde vi filmen ''Love and other drugs''. Det enda vi visste om filmen var att det är en komedi film, enligt hon i kassan. Men det visade sig att den var inte bara det utan, romantisk också. Jag och Fille tyckte att filmen var mer romantisk än komisk. Men film var bra! Så jag och Fille rekommenderar att filmen bör ses med flickvännen/pojkvännen då filmen är en sån typisk parfilm eller vad man ska säga. Hela biosalongen var ett par haha. Men men, slut snack om det.Nu ska jag bara sitta här hemma och ta det lugnt, chilla helt enkelt. Har inget mer att skriva, vi hörs när jag har något att skriva. Ha en trevlig kväll!


Noo!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God morgon! Blev aldrig bodypump i morse för jag var helt slut när jag vaknade, hade inte ens lust att äta frukost. Så bestämde mig för att skippa det och sova istället. Vaknade då strax innan ett, helt utvilad. Kändes bra det, har ju sovit ganska dåligt den här veckan då jag har fått vakna kl.6 tiden varje dag pga praktiken. Måste nog vända på dygnet så jag orkar vakna så tidigt under dessa praktikveckor. Men men, ska försöka träna själv lite senare idag.

Det är just nu plus grader här i Sundsvall och jag tycker att det är konstigt Häromdan så var det -16 och igår var det +2 och likaså idag, +2. Vad är det som händer egentligen? Är våren redan på väg? Det hoppas jag, för jag har tröttnat på vintern och vill ha sol och värme. Mycket snö har smält här uppe men tråkigt bara att allt har blivit till is vilket gör att man typ nästan ramlar för varje steg man tar. Så här ser det ut just nu här:


Idag står det plugg på schemat, blir att skriva rapporten. Vi satt igår och letade efter vetenskapliga artiklar bara och vi har hittat det vi behöver. Så nu gäller det bara att sätta igång och skriva. Förhoppningsvis blir vi klara till imorgon, så vi kan lägga undan den och börja koncentrera oss på praktiken. Aja, så ser dagen ut för mig i alla fall. Hoppas det ser bättre ut för er, men nu ska jag till skolan för att hämta några böcker som vi ska använda oss av när vi skriver. Jag önskar er alla en trevlig dag, vi hörs ikväll eller imorgon!


....

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Hur tröga är posten egentligen? Jag gick till OKQ8 för att hämta ut mitt paket men på något sätt hade den inte kommit än, fastän att det stod i brevet att den kan hämtas tidigast 26 januari. Men de kollade upp och det visade sig att den är i Ånge så den skulle troligen komma till Sundsvall på måndag. Till dess får jag sitta och vara nyfiken på vad det kan vara.

Efter det gick jag hem för att äta innan träningen. Så jag lagade och efter maten kände jag mig lite seg att jag bestämde mig för att lägga mig en stund innan jag går och träna. Detta ledde till att jag somna i nån timma och vaknade med lite huvudvärk. Förstår inte varför jag har fått huvudvärk på senaste tiden, kan vara kanske för att jag har druckit lite vatten? Eller så jag har bara druckit för mycket? ja, jag vet inte vad det är. Har just nu inte så ont men det känns att huvudvärken är lite kvar. Men finns inget att göra åt!

Kom på att jag har tvättid kl.23 också. Tänkte hoppa över det men insåg sedan direkt att jag inte kan göra det pga kläder och sängkläder som behöver tvättas. Så framtill kl.02 blir det tvätt och därefter blir det dags för sängen eftersom jag ska upp tidigt imorgon och gå på bodypump, för första gången. Fille tvinga mig! Så aja, måste göra i ordningen med kläderna. Men men, vi får väl höras imorgon eller något sånt! Trevlig helg alla!


Paket..?

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Äntligen var det helg, det har jag verkligen längtat till! Då var första veckan av praktiken avklarad och det har gått jättebra. Än så länge stor trivs jag på praktiken, trevliga och roliga personal. Sen så är jag glad över den handledare jag har fått. Jag hoppas att det rullar på så här i tre veckor till.


Under helgen lär det inte hända mycket än att jag ska bara vila ut och sedan försöka plugga och göra klart rapporten som ska vara klar om 6 veckor. Men bäst att få det klart nu så inte man behöver gå runt och tänka på det så mycket. Ska försöka träna nu i helgen också, har i alla fall tänkt göra det idag lite senare ikväll. Men först måste jag äta och sedan gå till OKQ8 för att hämta ett paket jag har fått. Undra vad det kan vara, ja det får jag berätta senare ikväll. Men men, dags att röra på sig. Vi hörs ikväll!Planer!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Var ju inte så länge sedan jag kom upp till Sundsvalll, 5 dagar sedan, och jag har redan planerat resan ner till Stockholm. Jag åker nästa fredag men denna gång för att jag har en viktig ärende att göra. Inget jag får missa! Så jag åker hem till familjen på fredag och åker tillbaka till Sundsvall på måndag kväll. Men ett problem har redan uppstått och det är att helgen efter så gifter sig min kusin, farbrors son. Jag vet inte om jag kan åka ner till Stockholm då också. Det är inget jag kan planera riktigt pga praktiken efter jag väntar på att få schemat för den veckan. Är det så att jag ska praktisera den helgen är jag ju tvungen att stanna här i Sundsvall och missa bröllopet, men skulle vara kul om jag var med på hans bröllop. Har ju aldrig missat nå kusins bröllop och vill därför inte missa denna, men vi får se hur det blir.

Just nu gör jag inte så mycket, sitter här och bara chillar. Börjar 11.30 imon så jag har gott om tid för att sova. Behöver kanske vakna lite tidigt imorgon för att gå till skolan och hämta några papper som jag måste ha. Men frågan är bara om läraren är i skolan, blir ju onödigt att gå dit om de inte är där. Orkar inte heller ringa, får helt enkelt gå dit och chansa. Men nu ska jag chilla lite framför datorn med Ugns bakade chips och julmust. Vi hörs!


Sjuksköterskestudent

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
''Hej, Ferhat Baysal heter jag och är sjuksköterskestudent!'' Så låter jag när jag går in till en patient och ska ge medicin eller något annat. Vissa kommer ihåg mig dagen efter och andra inte, så ibland får man upprepa meningen.
Idag var jag på praktiken, min andra dag, och jag jobbade dag. Det gick hyfsat bra men jag tycker att det är ganska lugnt i avdelningen samt att man ibland inte har något att göra vilket är tråkigt. Ska inte lägga öga på det nu, för då kanske det börjar hända saker och ting vilket gör att jag sedan tycker att det är stressigt. Det som är bra är ju att man har tid för att lära sig om olika mediciner, prata med patienter o.s.v.

Annars har det inte hänt så mycket förutom att jag började träna idag. Skulle ha gjort det igår men orkade inte, så fick göra det idag istället. Blev inte så hård träning utan tog det rätt lugnt eftersom det var ett tag sedan jag tränade. Måste fan bli duktigare på att träna. Egentligen så tränar jag inte för nå beach 2011 utan det är mer för att jag vill träna och vill att kroppen ska må bra. Det är ju viktigt att träna men också äta bra, så snabbmat och sånt måste jag försöka sluta att äta. Får väl se hur det går, kommer vara svårt men värt att försöka.Ja ni, sen har jag inte så mycket att säga. Ville bara blogga så att ni vet att jag lever fortfarande. Ska som sagt bli bättre på att blogga men nu måste jag äta. Vi hörs senare ikväll, blir ett inlägg till innan jag går och lägger mig. Ciao än så länge :)


Träning!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Nu, efter flera månaders uppehåll när det gäller träning, så är det dags att ta tag i det igen. Har inte kunnat träna just pga skolan och andra grejer som gjort att jag inte haft lust eller tid. Men nu känner jag verkligen att det är dags. Så jag ska idag sitta och planera vad jag ska träna dag för dag. Fille har redan börjat träna så jag är lite efter, måste träna hårt i början för att komma ikapp. Skulle ha tränat idag på morgonen men jag vaknade för en stund sedan och orkar inte. Ha lite andra grejer att göra så som att laga mat till praktiken och packa upp väskan. Men jag ska i alla fall träna hårt fram till sommaren, sen får vi se om jag fortsätter träna där borta under sommaren. Det är ganska dyrt att träna i Stockholm!
Bjuder på två gamla bilder, drygt ett år gamla haha

Idag börjar min första praktikdag och det känns bra att jag börjar 15.30 och slutar 21.30. Är lite nervös men det kommer gå bra. Jag kommer under dessa 4 veckor på praktiken ha två handledare. Det är ju på ett sätt bra för alla är ju inte lika bra på att lära ut, så därför är det bra med varierande handledare. Men jag hoppas ju förstås att båda är duktiga och att jag lär mig någonting under dessa fyra veckor.


Koh phangan

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
...är ett namn jag aldrig kommer lära mig uttala utantill. Det är i alla fall en Thai restaurang jag var på igår och åt middag där. Har aldrig varit där tidigare så jag hade ganska stora förväntninga på platsen då jag har sett bilder. När jag kom in log jag bara, j*vlar vad snyggt det var. Inredningen var helt sjukt! Inte nog med det så var det jätte mysigt med all belysning och ljud det fanns i restaurangen. Den var dessutom ganska stort, vilket jag inte trodde först.
Maten ska jag inte klaga på då det smakade otroligt gott förutom att det var lite stark och jag svettades lite i början haha. Det var bara att dricka vatten, fråga inte hur mycket jag drack för det måste ha varit några liter.

Den här platsen rekommenderar jag verkligen om det är så att ni letar efter mysig och trevlig restaurang. Jag kommer säkert gå dit nån annan dag igen. Här bjuder jag på lite bilder från stället, tyvärr är det inga bilder jag har tagit utan de är tagna från deras hemsida, www.kohphangan.se

Core Protein

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Brukar aldrig beställa protein pulver och sånt från nätet utan gör det alltid i butiker då jag tycker det är säkrast. Men nu har jag hittat en hemsida, Svensktkosttillskott.Se, som jag fastnade för och beställde hem protein pulver. Fick bli en sån Core Protein pulver i chockladsmak, får väl se om den är så bra som den ska vara :). Blir jag nöjd av produkten och deras leverans tid är kort så kommer jag nog börja handla därifrån. Inte så dyrt heller!


T5 praktik börjar NU...

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God eftermiddag! Klev precis in efter att ha varit på introduktion på praktikplatsen. Den här veckan börjar ju praktiken på psykiatrin i 4 veckor och därefter 4 veckor på vårdcentral. Just nu ska jag vara på psykiatrin vilket känns bra. På introduktion fick man information om verksamheten och allt det. Jag fick också mitt schema för de två första veckorna och jag är nöjd med tiderna hittills. Nu när praktiken har börjat så kommer jag inte blogga så mycket om praktikplatsen och sånt pga sekretessen vi har. Så därför berättar jag inte heller vilken avdelning jag är på och vad det är för sorts patienter. Det enda ni får veta är att jag är på en psykiatrisk avdelning och jag kommer såklart dela med mig det jag får göra på praktiken men tyvärr inte mer än så. 
Ska laga mat nu och sedan vila ett tag. Vi hörs lite senare ikväll!


Bostadskö

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!


Sedan jag flyttade från Fittja till Sundsvall, för att börja studera, har jag haft tanken att registrera mig hos Stockholms stads bostadsförmedling för att stå i kön. Men pga att jag har varit så upptagen med plugget och allt annat glömde jag det. Men igår på kvällen blev det lite snack om lägenheter och sånt, vilket fick mig tänka att jag fortfarande inte har sökt. Så jag satt precis ner och registrera mig. Nu står jag i kön och hoppas att jag kan få en lägenhet när jag är tillbaka i Stockholm. Eller jag har iofs tänkt stanna hemma ett tag tills jag har fått jobb och ''stabiliserat'' ekonomin och livet. Sen blir det att flytta, vill helt enkelt inte bo i Fittja eller Botkyrka. Håll tummarna för mig nu! 

Nu måste jag boka biljetten till Sundsvall, åker hem på måndag morgon. Vi hörs på måndag kväll!


Fler plagg!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God dag bloggen! Igår var jag i Kista gallerian igen fast denna gång med mamma, mormor och morbrors fru. Jag gick först till H&M och lämnade den där vita tröjan för jag hitta två svarta fläckar på den som inte gick ta bort. Som tur fick jag pengarna tillbaka fastän att det var REAvara. Därefter gick jag in på MQ, Cubus och lite andra butiker. Från MQ köpte jag jeans och från CUBUS blev det jeans och en kofta. Här var det ännu REAvara. Har aldrig tidigare köpt så mycket REAvaror som jag har gjort de senaste dagarna haha. Här är iaf de senaste plaggen jag har köpt:


Det roliga är att jag inte vet hur jag ska få med mig alla kläder när jag ska åka till Sundsvall på måndag morgon. Resväskan är redan proppfull och nu är det extra mycket. Får försöka på något sätt ta med mig allt, annars får jag nog ta med mig en extra resväska haha. Det får vi se senare ikväll eller imorgon när jag ska packa väskan.

Just nu gör jag inte så mycket men har funderat på att dra till Skärholmen Centrum för att köpa lite kläder till min lilla kusin som bor i Turkiet. Morfar och mormor åker ju tillbaka till Turkiet på måndag så då kan de ta med sig kläderna. Men men, måste röra mig nu. Vi hörs på måndag! Ha en fortsatt trevlig helg :)


Förklaring av SATSA , RAP , L-ABC & ABCDE.

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!


SVAR: Hejsan Anette! Bra fråga/frågor du har ställt, ska försöka svara på det så gott jag kan :) Kommer bli ett långt inlägg, men lärorikt inlägg blir det. Så ta er tid att läsa igenom hela inlägget :).

Japp, det finns massa såna förkortningar men för tillfället kommer jag inte på fler än de två du har tagit upp. Så tänkte att jag kan förklara kort de två:

SATSA modellen använder man av sig vid exempel hjärtinfarkt och RAP använder man sig när det gäller barn som har fått andningsvikt eller så. Här har jag skrivit ner vad varje bokstav innebär. Eftersom det är jag som har gjort bilden är det viktigt att ni länkar till min blogg, om det är så att ni lånar bilden/bilderna.


Nu till nästa fråga och det var vad skillnaden mellan L-ABC och ABCDE innebär. Dessa två är också modeller man använder sig av vid akuta situationer (första hjälpen), framför allt vid trafikolyckor. Dessa är inte bara vi sjukvårdare som ska tänka på utan lika så med privata personer. Är det så att ni stannar vid en bilolycka, då är det lämpligast att använda sig av L-ABC för det är lite mindre saker att tänka på medan den andra metoden är lite mer avancerad. Här har ni förklaringen till båda:
L - Livsfarlig läge
Man ska se omkring sig och se om det finns några risk för explosion, brand, ras eller något allvarligt. När du har det under läge går man vidare till nästa punkt.

A - Andning
Du kollar om personen andas och har nå puls. Har patienten puls är det tecken på att hjärtat pumpar, om den inte gör det så tyder det på att hjärtat har stannat. Då måste du på börja hjärt- och lungräddning. Att ha svagt puls kan vara tecken på inre blödning, men hög puls kan också tyda på det. I alla fall, ser du att personen har puls men andas inte så ska du skapa fria luftvägar.

B - Blödning
När du har fått till med andningen är det dags att se efter blödningar. Ser du att personen blöder någonstans är det viktigt att stoppa blödningen genast. Det du kan göra för att stoppa blödning är ju sätta nåt (inte smutsigt) på såret och tryck hårt samtidigt som du håller handen eller den skadade delen högläge. 

C - Chock
Vid stor blödning så kan personen drabbas av s.k. cirkulationssvikt. Det viktigaste åtgärden är då att du ska höja den skadade delen för att blodet ska istället fara neråt så den skyddar de viktiga organ, speciellt hjärnan som kan dö om den inte får syre på bara några minuter. Om patienten drabbas av chock finns det tre saker att göra:
- Håll personen varm genom att ge nå filt
- Personen ska vila, lägg ner patienten och höj bena
- Var lyhörd och berätta vem du är till personen.

VIKTIGT! Man ska aldrig ge vätska till en chockad person!


Här är då en liknande modell fast med fler bokstäver/punkter att tänka på vid en akut situation. Dessa använder sig oftast ambulanspersonaler men L-ABC förekommer också. Här är det samma sak, du börjar framför allt med livsfarlig läge och ser att allt är under kontroll innan du går till nästa punkt. Blir lite kortfattat på om detta eftersom denna metod är ganska lik den innan.

A - Airway and cervical control
Skapa fria luftvägar och stabilisera nacken. 

B - Breathing
Se om patienten andas. Samma sak här, om inte då börjar man göra mun-mot-mun metoden. Men har patienten inte puls heller, då är det HLR som gäller.

C - Circulation and bleeding
Se om patienten blöder, gör patienten det så är det samma grej du ska göra som på den andra metoden, bokstav ''B''. Se till att stoppa blödningen och höj skadade kroppsdelen högt.

D - Disability
Kontrollera personens metvetandegrad och om den reagerar vid nyp och så.

E - Expose and protect from the environment
Skydda personen och dig själv mot omgivningen. Håll personen varm och om personen är medvetslös lägger du personen i framsida stupoläge. Gör också en s.k Hellkroppsundersökning för att se om personen har fått andra skador än det du ser i det tillfället.

Så där har du föklaringen på allt du undra. Jag hoppas verkligen att detta gav dig och andra något och att ni har nu lärt er något. Det är ju det som är tanken med mina ''Dagens fråga/frågor'' inlägg för att jag och ni ska lära oss. Jag vill att ni ska kunskap, framför allt, om sånt här som sker dagligen. Nån dag i ert liv lär ni komma fram till en olycka, då är det bra om ni kan dessa modell. Men glöm inte att ALLTID larma 112. Aja, jag tackar för denna gång. Vi hörs imorgon eller när jag har tid för ny inlägg :)Ferhat Baysal, 23 år, sjuksköterska
Hej, jag heter Ferhat Robin Baysal och är en 23-årig kille från förorten Fittja, i Stockholm.
Jag jobbar på en av Sveriges största akutmottagning och här delar jag med mig om mitt yrke och hur det är att jobba på en akutmottagning.
Jag studerade till sjuksköterska i Sundsvall och tog examen 12 jan-12. Planen är att i framtiden vidareutbilda mig till ambulanssjuksköterska.

För att kontakta mig:
Ferhat-b89@hotmail.com
Produktion och AD, nicklasnor@gmail.com

RSS 2.0