Är så tröööötttt....

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Nu är jag hemma från praktiken.
Idag hände det så mycket. Först när vi började fick vi ta reserv ambulansen eftersom att vår ordinarie A903 akutambulans var upptagen av de som jobbade tidigare än oss. Så vi fick ta reserven och testa köra för att se om man kan köra snabbt med den, men tyvärr kunde man inte så vi fick byta till en annan reserv ambulans. Men tyvärr var den lika dåligt som den första så vi var nu tvugna och vänta till vår ordinarie ambulans. När bilen äntligen kom så gick vi ut och körde runt lite efter 20min fick vi ett larm om en man som hade fått kramper i hela kroppen på en pub så vi åkte dit och tog honom genast till akuten.
Sedan fick vi flera larm efter det. Det som var jobbigt idag var att vi hann aldrig äta, vi åt runt 20.00. Först hände det att min handledare och hans arbetskamrat gick in på en affär för att köpa mat, då fick vi ett larm som de inte hörde. När de kom såg de att vi hade fått larm så vi var tvugna att åka utan att käka. När vi väl hade tagit patienten och lämnade henne i sjukhuset gick vi tillbaka till stationen för att äta. Men vi hann fortfarande inte äta något för när vi skulle precis äta så kom ännu ett larm i VÄRMDÖ. Ganska lång väg från Södermalm, det tog 20min med blåljus och sirener att åka dit. Det var så att en kvinna hade plötsligt slutat andas men fick sedan andningen tillbaka. Vi gjorde EKG för att se om det var något med hjärtat och det var som tur inte.
Vi visste exakt inte vad det kunde vara men vi lämnade iaf patienten på SÖS och åkte till stationen. Nu kunde vi äntligen äta vår mat och efter det fick vi aldrig larm så vi satt framför TV:n i 1 timme innan vi sluta så det var skönt haha...

Men nu pallar jag inte skriva mer, har inte skrivit något i min loggbok heller, tänker göra det imorgon. Så vi ses imorgon istället, ha det bra.....ciaoooo

// Ferhat


God förmiddag

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God förmiddag alla *gäsp*

Vaknade nyss och är lite trött fortfarande haha. Jag vakna först 08.40 för att fixat frukost till min lillebror (8år) och när han åt så gick han till skolan. Jag la mig igen när han gick och sov till nu, kl.12.30 men är fortfarande lite trött.

Idag börjar jag som igår, kl.14.30 och kommer vara där fram till kl.21.30.

Men nu tänker jag ta på mig kläderna o.s.v för jag ska nämligen gå snart så ses senare ikväll ;).

Har ni frågor och sånt maila mig då på Flame_ht@hotmail.com eller så kan ni adda mig på MSN och fråga. Men vi ses nu.

// Ferhat.B

image36


Tredje dagen på praktiken.....

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Idag var det dags att börja att åka på akutambulans som jag tycker är roligare än transportambulans som nästan aldrig händer något. Eftersom att jag idag börjar åka akutambulans fick jag en ny handledare som heter Nico.
Jag började 14.30 men var redan där 14.00. Efter att jag tog på mig kläder så kom ett larm så vi åkte dit på en gång med blå ljus på, så det var lite coolt. Vi hjälpte idag 6-7 patienter samma lagt, kmr riktigt inte ihåg haha. De var inte så allvarliga skadade det var exempel en som hade halkat på is, en som hade andningsvårigheter o.s.v, så det var inte såna där livshotande skador.
Men vid 20.40 fick vi ett larm om att en patient hade fått hjärtstillestånd. När en patient får hjärtstillestånd så åker brandkåren samt en akutbil till platsen också, men vi i ambulansen var först på plats och såg att det var inte något hjärtstillestånd utan bara att hon hade fått kramp som vi tror var epilepsi anfall. Så vi körde henne in till Karolinska sjukhuset som en läkare och nåra sjuksköterskor fick ta över.

Vad lärde jag mig idag da? Jo, jag fick lära mig hur man använder en EKG o.s.v, och det var intressant. Nico, min handledare, berättade att han någon gång innan praktiken är slut ska låta mig ta över en patient. Då menar han att jag ska få fråga frågor, få reda på vilka sjukdomar hon/han har samt mediciner patienten tar. Inte nog med det så ska jag få ta blodtryck och puls på patienten och jag kan bara inte vänta, ska bli så spännande hehe :).

Så nu är jag hemma och är som sagt lite trött, tänker snart lägga mig men som tur börjar jag imorgon samma tid som idag, d.v.s 14.30 till 21.30 så kan sova skit länge :).

Tyvärr har jag inte tagit några bilder än de bilderna jag visade er igår, men ska som sagt försöka ta fler bilder ;), lovar er. Men nu ska jag ta och dricka något sedan borsta tänder och lägga mig så vi ses imorgon, go natt alla.

Byeee.

// Ferhat


Shooooo

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Halloj alla läsare, hur mår ni idag? Jag mår jätte bra. Ska snart äta lunch här hemma haha. Ni kanske undrar nu vad jag gör hemma och varför inte jag är på praktiken :P, men det är så att jag börjar idag 14.30 och slutar 21.30 så kommer att komma hem sent idag.
Som ni kanske förstår då själv så kommer jag inte skriva något ikväll men det kan hända att jag gör det, kanske direkt efter att jag har kommit från praktiken. Jag kommer vara hemma runt 22.00 så nu ska jag dra för att äta lite lunch så vi ses antingen idag senare ikväll annars imorgon :). Ha det bra

Ciaoo....

// Ferhat.B


Andra dagen på praktiken..

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Idag hände det inget alls, nästan. Vi åkte endast till 2 patienter och efter det var vi på stationen och väntade bara på larm. Vid kl.13.30 fick vi ett larm, men tyvärr fick jag inte åka med eftersom att det fanns två andra personal i en boende som skulle följa med patienten så då fanns det ingen plats för mig. Så jag fick sitta vid stationen fram till kl.15.00 när en kom och berättade om att jag kunde åka med de. De hade inte transportamb. utan det var akutamb. så jag blev lite glad över de haha. Men lika gärna där, jag fick vänta ännu en gång i 1 timme förrän ett larm kom. Så vi åkte till en patient som hade fallit ihop på en gata och han berättade att han har svårt att andas. Men det verkade som att han försökte lura oss, för hans syremättnad var 97% vilket innebär normal och att han inte ska ha något fel med andningen. När vi kom fram till SÖS (Södersjukhuset) fick vi reda på att han har tidigare varit här och sagt samma sak som han sa till oss att han har svårt att andas. Det han sa också var att han var blind, men att han inte var det.
Så vi fick lämna patienten där och när vi kom fram till stationen igen var kl.17.10, så då slutade jag.

Nu är jag här, åt precis mat, mums. Var hemma 18.00 och är lite trött fortfarande :). Imorgon kommer jag inte åka på någon transport amb. längre, utan det blir nu akut amb. vilket är skönare och ''roligare''.
Jag börjar imorgon 14.30 och slutar 21.30, så kommer inte kunna skriva något på blogget förrän på kvällen. Kan hända att jag skriver på morgonen så vi ses då.


Jag i ambulanskläder, en akutambulans, en transportambulans

Ska försöka ta fler bilder under praktiken och visa er :)

// Ferhat.B


Första dagen på praktiken...

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!

Idag började praktiken, som jag tidigare sa så praoar jag på ambulansen i Södermalm. Jag började 10.00 men jag var där redan 09.30 för säkerhetskull. Jag träffa min handledare, Peter Ö, och han visade mig runt och gav mig ambulanskläder som jag ska ha på mig under praktik veckorna. Därefter visade han lite snabbt i ambulansen. Det som var tråkigt var att jag fick åka på transport ambulans idag, och ska göra det imorgon också. Sedan ska jag åka på akut ambulans som är roligare.
Skillnaden mellan akut amb. och transport amb är att med akut ambulans kan man åka till akuta olyckor, och så har de sjuksköterskor i bilen samt läkemedel. Däremot transport amb. åker de endast ut på att transportera patienter till sjukhuset o.s.v och i en transport amb. jobbar endast undersköterskor och det finns inga läkemedel.
Vi tog sammanlagt emot 6 patienter idag och inga av dessa hade livshotande skador. Jag slutade 17.00 och var hemma 17.50. Jag kom hem och åt först och nu skriver jag till er.

Så nu måste jag skriva i min loggbok om denna dag, för vi har fått uppgift från skolan att göra det. Så vi ses senare ikväll om jag pallar logga in, för jag är så trött efter denna dagen, samt att jag la mig sent igår.

Ska försöka ta lite bilder och försöka lägga upp de här imorgon :) men ni får ha det så bra än så länge.

Tjarå...

// Ferhat.BHemma...

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!

Shit vad kallt det var ute samt att planen vi tränade på var sk*t blöt. Alla blev så klart blöta, jag blev bara blöt i strumporna och det var så kallt. När jag kom hem tog jag genast en varm dusch och nu sitter jag här och skriver blogg. Ska nu dra till McDonald's med min kusin för att käka, och vi är döds hungriga så nu måste jag gå haha, jag skriver sen :)

Ha det bra, ciaoooo

// Ferhat.BGod morgon :)

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Oj, klockan är bara 8.45 haha, ni kanske undrar nu varför jag vakna så tidigt idag, men då ska jag berätta.
Jag är ju tränare för Hammarby IF P95 och idag ska jag träna de. Träningen börjar kl.10.30 och jag behöver åka härifrån 10.00. Så jag vakna tidigt för att kunna hinna äta o.s.v :).

Så nu måste jag gå upp och äta så vi ses senare efter att jag har kommit från träningen. Jag är hemma mellan 13.30 och 14.00, så då skriver jag :).


Laget


God kväll :)

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Halloj, här är jag igen.

Haha, vill bara visa er två roliga turkiska video hahaha, det är små barn.

Gå in på dessa sidor:

http://youtube.com/watch?v=A9vGziTR8Oo&feature=related
http://youtube.com/watch?v=vaiGfm6rGZE&feature=related

Tro mig, ni kommer att dö av garv.

Så kolla in :)


Tröööööttttttt....

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Vad trött jag är, shit. Kom precis från stan med Susanne, en klasskamrat. På morgonen var jag tvungen att gå till skolan, fast än att jag inte hade lektion, för att prata med min lärare angående praktik platsen jag ska proa på. Men jag frågade också om sjukvårds provet, alltså vad jag fick. Jag som trodde att det skulle bli G och inte mer än det, men det blev alltså VG-, så jag är iaf nöjd med det hehe.
Efter det fick jag veta resultatet på svenska uppsats provet, där fick man G+, så det var också bra haha. Sist men inte minst fick jag veta resultatet på religion provet. Jag fick G+ (mot VG) och provet var om islam.

Alltså blev det:
G på Svenska B uppsatsprov.
VG (21/31) på Matte B provet.
G+ (mot VG) på religion provet, islam.
VG- på sjukvård
Så jag är iaf nöjd med dessa betyg jag har fått, men en sak ska ni veta, det är inte slutbetyget så jag har fortfarande chansen att höja betyget :).

Efter att jag hade lektion samt fick veta mina resultat gick jag och Susanne till stan, för jag behövde köpa byxa medans hon ville köpa en tröja. Susanne hitta tyvärr inte något tröja som hon gilla. Men jag hitta en byxa, den var fin och det tyckte Susanne med. Priset på byxan var 600:-. Jag kommer sedan lägga upp bild på hur byxan ser ut :).

Så här ser byxan ut:


Så nu sitter jag vid datan och är så trött efter stan, pallar egentligen inte sitta vid datan heller men ska gå upp från datan snart, ville bara skriva lite i blogget så ni har något att läsa idag :) hehe, men nu tänker jag chatta lite på msn och sen ska jag lägga mig en stund kanske, så vi ses sen :).

// Ferhat.B


Älvsjö mässan (Stockholmsmässa)

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Idag hade jag inga lektioner, förutom att jag hade bara en lektion och det var Samhälle. Egentligen skulle vi inte ha det men vi fick besök så vi var tvugna att komma.
Varför vi inte hade lektioner var för att vi skulle vara på Stockholmsmässan där man får information om olika universiteter runt i Sverige. Det var inte bara elever från vår skola utan det var från andra skolor också och detta mässan var endast för de som gick i sista året på gymnasiet. Entré kostade 30kr för de som hade rabatt (man fick det av läraren) och de som inte hade eller glömde fick betala 50kr.

Det var jätte intressant. Jag frågade allt jag undrade och fick svar på det också hehe. På olika ställen fick man olika saker, så som vattenflaska, tandborste och sånt helt gratis, man fick också godis :). Men jag kunde vara där endast i 1 timme för jag var sedan tvungen och sticka till tandläkaren, så det var tråkigt att missa resten. Mässan håller på till 16.00 och jag tänkte gå men jag tänkte att det är onödig att gå nu, så får vara hemma istället.

Jag ska kanske få tandställning, usch. För min tandläkare tyckte att jag behövde det för min underkäke är utåt, svårt att förklara men jag hoppas att ni förstår :). Så jag ska bara vänta på att få besked om vad chefen tycker o.s.v. Skulle vara bra om jag fick det (A). men vi får se.... :)

Jag är så trött så ska gå och lägga mig på soffan och kolla lite på TV, så vi ses senare istället ;). Ni får än så länge ha det bra....ciaooooo

// Ferhat


Venprov & resultat från matte B provet

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!

Oj oj, dagarna går så fort, snart ska jag på praktik :o, ska bli så roligt.

Idag hände det inte så mycket i skolan förutom att vi fick testa och ta venprov på en docka. Vi har tidigare testat att ta venprov på en docka, men vi ville repetera för att vi kanske får göra det under praktiken då är det bra om vi vet hur det går till. Men det var jätte kul, fick göra det 2 gånger medans andra gjorde det bara 1 gång mohaha :).
Min lärare Kjell har alltid tjatat om att man ska akta sig och sticka sig, men Ioanna verkade inte ha lyssnat, för det var så nämligen att hon stack sig själv i handen. Som tur var det bara en docka med en konstgjort blod i, för hade det varit en riktigt person och att patienten hade HIV fanns det risk att Ioanna blev smittad av personen, så det är alltid viktigt att akta sig för att sticka sig efter att man har stuckit en riktigt person, men det gick bra för henne iaf.
För mig hände inget sånt, allt gick bara så bra hehe.

Så här ser en venprov ut:
image24

Inte nog med det, så fick vi vår matte resultat som vi hade prov på i måndags. Jag fick på första Matte B IG, och denna gång kände jag på mig att det gick jätte bra, och det gjorde det också.
Jag och min kompis Marie var så nyfikna över vad vi fick, så vi gick till läraren och frågade. Han gav mig min prov och jag fick 21 av 31 som var sk*t bra, medans Marie 15 av 31. Det var så också att vi två var de enda i klassen som fick G, resten fick IG :o så det var skönt att jag klara mig eller hur? ;)

På fredag ska jag gå ut till stan och äntligen köpa byxor, för jag har ont om byxor så jag behöver och måste köpa nu. Så har tänkt gå till stan med min kusin Cemil för att köpa, jag har hittills sett några byxor som jag gilla på bild, och jag har tänkt köpa de, vad tycker ni? kommentera gärna.

Här är byxorna jag vill ha, den sista bilden är jag lite osäker på om jag ska köpa:


Så vad tycker ni? Kommentera gärna :).

Men nu har jag inget och skriva, så vi ses sen istället :), ha det så bra....ciaoooo

// Ferhatimage53(E-post: Ferhat-B89@hotmail.com)Inga prov fram till 2008 :)

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Ja, vi kommer inte ha prov fram till februari 2008. Nu kanske ni undrar varför vi inte kommer ha prov fram till 2008 samt att ni tänkter kanske nu på att den skolan jag går i är skit, men nej det är inte de. Jag ska berätta varför vi inte kommer ha, läs noga.

Denna vecka är vår sista vecka i skolan, för redan nästa vecka börjar APU:n, d.v.s praktiken. Det är då jag ska praoa på Ambulans i Södermalm (Linde). Men iaf, så vi kommer praktisera till vecka 50 och sedan kommer vi tillbaka till skolan vecka 51 som är sista veckan innan jullovet.
Efter en vecka i skolan är det dags för jullov, sen direkt efter jullovet har vi 4 veckors praktik som är till slutet av Januari.
Så vi är alltså tillbaka till skolan Februari 2008 och det är då vi kommer ha prov antagligen :). Men en sak, när vi kommer tillbaka till skolan är det bara 4 månader kvar till STUDENTEN, för det är då jag tar studenten hehe, va skönt det ska bli.

Men tro inte nu att jag kommer sova varje dag och ni pluggar fortfarande. Nej, så kommer det inte vara för jag ska plugga direkt efter sommarlovet till ambulanssjukvårdare :), och den utbildningen håller på i 4år. Men efter det kan jag vila och inte tänka på prov o.s.v haha, då är det jobbet man ska tänka på samt familjen om man har :).


Imorgon ska jag gå in och lämna en overall som blev lite fel. Alltså jag är ju tränare för Hammarby P95 och då får vi som är tränare tränings overaller, men av alla så blev det ett fel på min. Istället för att det ska stå P95 skrev de P96 så jag ska dit och be de ta bort P96 och att det inte ska stå något där förutom mitt namn Ferhat.

Men nu ska jag dra, ska kolla lite på TV, för det var länge sen man gjorde det haha p.g.a alla prov vi hade denna vecka samt förra veckan. Så ciao, kanske skriver in sen något annars gör jag det imorgon, ha det bra :).

MVH Ferhat


Studiebesök

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Innan jag berättar vart vi gick med klassen på studiebesök vill jag berätta att Matte B provet gick jätte bra :), hoppade bara över 2 frågor så jag hoppas iaf att jag klarar det :) hehe.

Nu över till vart vi åkte med klassen. Det är så att vi var på studiebesök idag i ett tempel för hinduismer, det var intressant. Det började med att de började bjuda oss på mat. Eftersom att de är vegetarianer så fick vi äta bara ris och grönsaker, och om jag ska vara ärligt så var det inte gott alls haha. Man fick bröd också men den var inte heller så god, det enda som var god typ var godiset vi fick :). Det som var skönt var att vi fick sitta på några kuddar och äta, så som man brukar göra i Turkiets byar haha.
Efter maten så var det föreläsning, det var så att en man som heter John berättade om hinduismer och deras tempel, vad de gör när de träffas o.s.v. Vi fick bl a sjunga en låt som de sjunger jämt när de träffas i templet.

Så här var låten:

Hare Krishna, Hare Krishna,
Krishna Krishna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama,
Rama Rama, Hare Hare

Sen fick vi som undrade fråga på frågor, efter ca 1timme o 30min så var det klart och vi kunde äntligen gå hem. Föreläsningen var ganska intressant men jag blev så trött så pallade nästan lyssna på honom, tänkte istället på något annat. Men jag säger nu inte att jag inte lyssna på honom alls, utan jag lyssnade på honom men tänkte samtidigt på något så jag inte skulle sova mitten av föreläsningen haha.

Som sagt, det var kul att se hur hinduismer lever och se hur deras tempel ser ut på ett ungefär.

Jag tog lite bilder som ni kan se här nedan:


Maten, maten som blev över, det är här maten välsignas, kmr inte ihåg vem han var :P, kmr inte helle ihåg vem hon var

Imorgon är det den sista provet innan praktiken, och det är på sjukvård. Så jag måste dra nu och plugga för att klara provet. imorgon, har tidigare pluggat under helgen men behöver plugga lite till så vi ses imorgon efter skolan :).

MVH Ferhat


Glömde skriva angående igår, så....

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Juste, glömde skriva igår vad som hände om vi fick tag i byxan eller inte, men vi fick tag i den.
Förlåt för att jag inte skrev igår, men när jag kom hem så åt jag och började plugga på både Sjukvård och matte.

Men iaf, vi åkte till Huddinge Station och fick tag i byxan från lindex. Den var fin och den var heller inte så dyrt den kostade bara 299:-. Som jag lovade er så skulle jag lägga upp en bild på byxa så jag fixat en bild, här är den:


Byxan var alltså till min lilla kusin som är 12år.

Idag har jag inte gjort som sagt inte så mycket förutom att jag plugga haha, jag är inte en plugghäst om det är så ni tror :P, jag själv tkr inte det iaf haha.
Snart är all prov över, så skönt, vi har prov bara imon (måndag) på matten sen på onsdag ska vi ha skrivning på Sjukvård. För veckan därpå början APU (praktiken) och jag ska praoa i ambulans igen haha, denna gång i Södermalm och det är i 3veckor va skönt. Fick här omdan schemat, och jag kommer jobba 2 dagar natt.

Så här ser min schema ut:

V.48 | Mån | Tis | Ons | Tors | Fre | Lör | Sön |
D | D | Em | Em | Em| Le | Le |

V.49 | Mån | Tis | Ons | Tors | Fre | Lör | Sön |
| Fm | Fm | Em | Em | Le | Le | Le |

V.50 | Mån | Tis | Ons | Tors | Fre | Lör | Sön |
| N | N | Le | D | D | Le | Le |

D= 10.00 - 17.00
Fm= 07.30 - 14.30
Em= 14.30 - 21.30
N= 21.30 - 07.30
Le= Ledig

Men nu ska jag dra och plugga en stund till sen ska jag sova, för jag har prov imon redan kl.08 :P, hoppas jag klarar mig :).

Så ha det bra alla, go natt o vi ses imon ;)....ciao

// FerhatFerhat Baysal, 23 år, sjuksköterska
Hej, jag heter Ferhat Robin Baysal och är en 23-årig kille från förorten Fittja, i Stockholm.
Jag jobbar på en av Sveriges största akutmottagning och här delar jag med mig om mitt yrke och hur det är att jobba på en akutmottagning.
Jag studerade till sjuksköterska i Sundsvall och tog examen 12 jan-12. Planen är att i framtiden vidareutbilda mig till ambulanssjuksköterska.

För att kontakta mig:
Ferhat-b89@hotmail.com
Produktion och AD, nicklasnor@gmail.com

RSS 2.0