Övertid

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Har nu i flera dagar alltid tänkt att blogga efter jobbet men tyvärr har det aldrig skett pga att jag har jobbat över och fått en massa extra pass. Så när jag är väl hemma ligger jag då i sängen och sover.
 
Förra veckan var en ganska tuff och lååång vecka då vi hade många sjuka patienter som fick ligga nere hos oss för bl.a pga platsbrist. Det gjorde att jag fick jobba över i stort sett alla dagar i veckan. Skulle varit ledig hela helgen men icke sa nicke, blev jobb hela helgen vilket jag på ett sätt är glad över då jag är här i stort sett för att bara jobba. Endast förra veckan jobbade jag över 20 timmar övertid.
Så idag var jag inne på min 13:e pass i RAD och det har funkat utmärkt. På fredag ska jag vara ledig om jag nu inte tar något extra pass, men sen så gör det inget om jag gör det för på söndag åker jag ju till Stockholm och blir där i 2 veckor.
 
Har kanske inte berättat men jag blev inskolad på barnavdelning förra veckan och imorgon ska jag till infektion för att ta några extra pass där också. Kommer nog bli mycket jobb när jag är tillbaka i Norge efter två veckor i Stockholm. Pengar är inte allt, brukar jag säga men just nu är pengarna viktig och därför valde jag att åka hit. Livet leker men snart kommer det leka ännu mer, just wait and see! 
 
Hjärnan ger snart upp och det kommer resultera att jag somnar vid datorn. Dags för mig att säga god natt, imorgon väntar ytterliggare ett kvällspass. Hoppas ni får en bra dag imorgon, god natt!
 
 P.s Fick en fråga om jag kunde visa hur akutrummet ser ut här i Tromsö och ja, här har du bilden D.s
 
 


Da Vinci

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Varit en hektiskt start på denna vecka att jag fick jobba över 2 timmar i måndags och 3 timmar i tisdag. Det var sjukt mycket patienter och som jag har sagt tidigare så är det endast svår sjuka patienter som kommer till oss. Men allt gick bra och det kändes skönt, jag gjorde det jag kunde göra och sen var det bara att skicka vidare patienten till avdelning.
 
Igår var det däremot mycket lugnare dag, hade under hela min kvällspass bara 2 patienter vilket inte har skett tidigare. Då hann jag och några kollegor se på champions league matchen mellan Milan och Atletico Madrid.
 
 
 
Idag jobbade jag dag och det var en helt okej, var varken för lite eller för många patienter men tyckte timmarna gick segt. Så efter jobbet åkte jag hem och sedan gjorde mig i ordning inför kvällen. Det var nämligen så att min släkting hade invigning av sin nyöppnade restaurang så jag var där tillsammans med min resevän Arieth.
Vi blev bjudna på entrecote, somt var SJUUUKT gott, och eftersom vi var så hungriga blev vi inte mätta och fick pizza också haha. Nu sitter jag här hemma och är illamående för att jag är så mätt!
Så imorgon öppnar restaurangen för allmänheten och det ska bli intressant hur det ska gå!
 
 
 
 
 
 
Imorgon blir ingen rolig dag alls för min del eftersom min resekompis/rumskompis har bestämt sig för att åka tillbaka till Sverige och jobba på en av sina drömavdelning i Stockholm! Jag har haft ett sjukt roligt tid med henne och hon gjorde verkligen att jag trivdes ännu mer här, har aldrig skrattat så mycket som jag har gjort de senaste tre veckorna.
För er som inte vet så är det en gammal vän från Sundsvall, hon pluggade till sjuksköterska en termin innan mig och vi var grannar.
 
Så nu blir jag kvar här själv i Tromsö och det känns jättetråkigt. Som tur åker jag till Stockholm nästa söndag och blir kvar i två veckor för jag ska på utbildning inför min framtida jobb (mer om det en annan gång). Därefter åker jag tillbaka upp hit och blir kvar i 3 veckor innan jag flyttar hem till Stockholm för gott.
Jo, tanken var att jag skulle flytta tillbaka i maj men om allt ska gå som enligt mina planer inför nya jobbet o.s.v så måste jag vara tillbaka redan i april.
 
Klockan är mycket nu och jag ska upp om 5 timmar, god natt för min del så hörs vi i veckan! :)


Inne på tredje veckan..

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God kväll! Kom nyligen hem från en timmes promenad runt kvarteren och det var en härlig och skönt väder, bara 0 grader. Det har faktiskt inte varit mer än -8 grader här så det är varmare än i Stockholm, här klarar jag inte ens ha på mig min fjällräven då det är så varmt! 
 
 
Nu har jag bott här i Tromsö i exakt två veckor, det är faktiskt lite sjukt hur snabbt tiden har gått. Än trivs jag bra och det rullar på med jobbet på akutmottagningen. Har under denna veckan gått helt själv vilket har gått otroligt bra (Mas Sha Allah) och nu har jag även börjat på en ny avdelning, barnavdelningen. Hade min inskolning hela helgen och det är roligt på barn. Så från och med imon kommer jag börja ta extra pass på barnavdelningen, om det inte finns på akuten. 
Mitt mål är ju att jobba så mycket som möjligt nu under den perioden jag är här. Sen blir det att åka hem och börja jobba som vanligt igen. Tror att jag kommer komma tillbaka hit lite då och då, dels för att jobba men också träffa på släktingen som nyligen flyttat hit.
 
Så idag var alltså min sista inskolningsdag på barnavdelningen och det har som sagt gått bra. Efter jobbet åkte jag hem och fick besök av släktingen och hans kompis, som är kock i släktingens nya restaurang här i Tromsö. De började laga mat här och sjukt gott var det! Det han lagade var typ pasta med grädde, ytterfilé, paprika, champinjoner och kryddor. Bästa maten jag har ätit här i Tromsö hittills!!
 
 
Imorgon väntar ett kvällpass på akuten och jag ser framemot det! Blir troligen en lååång vecka om jag jobbar extra på helgen (är ledig egentligen) för då har jag jobbat i ca 12 dagar i streck!! Hade nog aldrig orkat jobba så mycket i Sverige men här gör man typ inget annat än att jobba.
 
 
 
Om exakt två veckor åker jag ner till Stockholm för att vara där nere i två veckor och göra en massa viktiga ärenden inför framtiden! Är verkligen nervös men samtidigt galet roligt, längtar till att kunna få berätta till er vad det handlar om men det får vi ta när det närmar sig...Man brukar säga "Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge"! 

Säger god fortsatt kväll från min del och vi hörs väl snart igen. Ta hand om varandra och glöm inte, spendera väl tiden med era nära och kära för rätt var det är så kan det vara försent! Sköt om er, ciao!


Hallöj

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Mycket som händer, blir ett inlägg imon kväll! :)


Norrsken

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God dag bloggen! Haft fullt upp här i Tromsö efter senaste inlägget och jag har det bra här kan jag säga.

Idag är jag ledig och igår var det min sista inskolningsdag på akutmottagningen. Det känns ganska bra då allt är som hemma, RETTS, apparaterna, sjukdomar m.m men däremot inte rutinerna och det kommer ju med tiden. Så igår jobbade jag i stort sett helt själv och det var ju inga problem. Jag hann ha två patienter, båda hjärtpatienter, vilket som vanligt var ganska svår sjuka. Därav ena skickades upp till angio och även gjorde PCI! 
På tal om angio, så var jag med om det häromdan och det var sjukt coolt. Den patienten hade inga förträngningar i kärlen så det blev inget på plats.
 
Livet här i Tromsö rullar på och jag trivs ganska bra här. Det är helt sjukt att det har redan gått 9 dagar sedan jag kom hit. Man har hunnit träffa på några svenskar här som man blivit vän med och trevliga människor är det.
Inte nog med det så fick jag ett samtal i förrgår från en släkting, Abo, som bott här i Norge sedan många år tillbaka, och berättade att han har flyttat till Tromsö veckan innan mig och ska öppna en restaurang nästa vecka. Så då åkte jag och träffade honom och hans vän. Vi åkte runt i Tromsö och jag fick se mer av staden, sjukt fint det är här!!
Sedan dess har jag umgått mycket men min släkting och haft det roligt, det är nog mycket av det och min vän från Uppsala som gör att jag har det bra och trivs här :)
 

Fin natur!


På väg hem från sjukhuset!


Utsikten från min släktings balkong
 
Släktingens nya restaurang, Mas Sha Allah!
 
I lördags fick jag för första gången i mitt liv uppleva NORRSKEN! Man såg det inte så tydligt men att bara få se lite av det var ju coolt. Har sedan dess alltid tittat upp mot himlen på kvällarna för att se om det visar sig igen men icke, hoppas på att få kunna se en riktig stor och tydlig norrsken...det skulle vara grymt! Tog några bilder på norrskenet och då såg man det bättre.
 
 

Btw, ser ni karlavagnen (stjärntecken) i bakgrunden? ;)
 
Idag har jag planerat att åka in till en stor köpcentrum, Jekta storsenter, och se vad som finns där. Hört att de har bra med REA så det kanske blir att shoppa lite trots allt. Sen blir det väl en lugn kväll då det väntar jobb imon UTAN någon handledare men jag ska fixa det här galant! 
 
Hoppas ni får en fortsatt trevlig dag så hörs vi snart igen, ciaoo!
 
Missa inte att följa mig på Instagram, FerhatRobin, för där lägger jag ganska ofta upp bilder.


Fri dag

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God morgon! Idag är jag ledig, eller som man säger på norska "Jag er fri idag". Det har nu gått 4 dagar på jobbet, därav 2 kvällar. Vet inte riktigt vad jag ska säga, jag tycker att det har gått bra och allting är i stort sett samma sak som hemma i Sverige. Även läkemedel heter i stort sett samma sak, så det känns tryggt! 
Däremot kan jag fortfarande inte släppa det där med provtagning haha. Jag vill kunna ta prover och inte bara parametrar typ.
 
Ni kanske undrar nu hur det fungerar när det är remisstvång till oss, akuttmottak. Jo, då är det så att patienten söker sig först till sin fastlege eller legevakt där de gör en bedömning om patienten behöver vidare utredning eller behövs läggas in (klart vi tar emot pat. utan remiss när det är riktig akut). Så då ringer läkaren till oss på akuttmottak och informerar om att en patient kommer in. När pat. kommer (det tar oftast några timmar innan de är hos oss) så tar vi vitalparametrar och skriver ner det på pappret (Juste, glömde berätta att vi har pappersjournal här) och tar en kort kort anamnes om vad som har hänt och EKG om det behövs.
Efter det väntar patienten på läkaren och när läkaren är väl där gör han/hon en bedömning. Därefter blir det beslut om det ska tas prover (då ringer vi labb som kommer ner) och/eller röntgen så får patienten gå därefter via röntgen upp till avdelning. Så allt går egentligen ganska fort. Det är ungefär så det fungerar på akuttmottaket här i Tromsö!
 
Igår bokade jag flygbiljetter till Stockholm, så 2 mars är jag hemma igen. Nu låter det som att jag har redan tröttnat på Tromsö och flyttar tillbaka men nej, jag kommer vara i Stockholm i 2 veckor och sedan åker jag upp hit igen.
Skulle egentligen varit skönt att skippa att komma ner redan i mars men jag har tyvärr viktiga ärenden att göra just under de två veckorna. Så det blir att göra det när jag är nere i Stockholm och sedan flyga tillbaka till Tromsö. Nästa gång jag flyger ner till Stockholm igen är när jag flyttar tillbaka och det blir ungefär i slutet av april.
 
Idag är jag som sagt ledig och jag vet ännu inte vad jag ska göra. Får se vad jag hittar på, kanske ta en promenad in till stan och se vad man kan hitta där. Hoppas ni får en trevlig fredag, vi hörs! :)
 
Varit lite dålig på att ta bilder, ska börja ta fler och bättre snart ;)
 


Dag 2, provtagning..?

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Människor med dubbelmoral och som inte kan vara raka och ärliga är det värsta jag vet! Nu handlar det inte om någon på min nya arbetsplats eller här i Norge utan annat...kände bara av att skriva av mig det, nu känns det bättre!
 
Iaf, god midnatt gamla som nya läsare på bloggen! Det är trevligt att se att många nya har hittat hit. Som jag skrev för ett tag sedan så kommer jag försöka blogga ca ett inlägg om dagen beroende på hur jag jobbar o.s.v. Men det är ett mål jag har under tiden jag bor och jobbar här uppe i Tromsö, Norge!
 
Idag var det mitt andra pass på akutmottagningen (akuttmottak) och det gick mycket bättre. Började med att jag gick igenom journalsystemet, DIPS, och lärde mig lite mer om det. Därefter gick jag runt med en svensk kollega och jobbade på triagen, så vi tog emot patienterna och prioterade de. Ibland kunde vi sätta nå infart på nån patient och ta ett EKG men inget mer än så. Tydligen så är det labb som kommer ner för att ta prover på patienterna. Även när det är larm så larmas även labbpersonalen ner som då kommer ner för att ta prover medan jag eller en annan sykepleier (sjuksköterska) sätter PVK på andra armen. Det låter sjukt men så är det här. I några få fall så kan vi ta proverna, men det sker som sagt inte ofta.
 
Jag trivs hittills bra här i Tromsö och även med personalen, de är trevliga och roliga. Vädret här i Tromsö är ganska skönt *knack knack knack, ta i trä*. Första dagen snöade det men idag (tisdag) var det regn hela natten och morgon. Så imorse när jag skulle ta en promenad till stan gick det inte alls, var tvungen att ta bussen då det var jätte halt. Det gjorde att jag senare gick in till en skobutik och köpte mig ett par dubbar till skorna, som funkar kanon bra! Det är iaf inte så kallt att jag håller på dö, verkligen inte. Vi har haft som max -6 här!
 
Imorgon väntar ännu ett kvällspass och då är planen att jag ska börja gå lite mer själv för att komma igång så fort som möjligt. Känns såklart nervöst men det kommer nog funka bra, det är bara att köra på som man alltid gör i Sverige! Hoppas ni har och haft en bra och bättre start på denna vecka. Nu tänkte jag faktiskt gå lägga mig, önskar er en fortsatt trevlig natt. God natt! :)
 
Stan
 
Grått och mulet
 
Mina snygga dubbar...NOT!


Dag 1 på nya jobbet

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Idag hade jag mitt första pass på Tromsø's akutmottagning på Nord-Norges universitetssjukhus. Var ganska nervös när jag kom dit kl.8 på morgonen men blev väl omhändertagen när jag kom dit. Träffade chefen, fick lite papper och sedan fick jag träffa min handledare, Andreas.
Passet började med att vi gick runt i hela akuten och tittade runt. Jag fick bl.a se deras SOS central som är precis bredvid akuten, det var coolt att se det!

Jag kände mig ganska hemma när jag såg att de använder samma apparater, som på Södertälje akuten, och triagesystemet, RETTS! Har liksom jobbat med RETTS i mer än 1 år och kan ganska mycket. De har exakt samma sökorsak/ord men att allting står på norska. Att läsa norska är inte alls svårt däremot när det kom till tal är det inte lika lätt. Pratar de för fort så hänger jag inte alls med haha, utan de får ta det lite långsamt vilket de är duktiga på.
Sen var det en ganska lugn dag då jag inte hade så många patienter, ca 4st jämfört med hur många jag brukade ha i Södertälje och Huddinge akuten. Men däremot var det ganska svårsjuka, iaf en av de som kom in på larm.

Största skillnaden mellan Norges akutmottagning och Sveriges akutmottagning är att det krävs remiss för att söka sig till akuten. Så med andra ord kommer det ganska svårsjuka patienter till akutmottagningen och inte vårdcentral patienter. Det gör iaf jobbet roligare för då får man verkligen jobba och tänka!

Imorgon kör jag kvällspass och det ska bli intressant och se hur de har det på kvällarna. Just nu går jag på inskolning hela veckan ut, vet inte ens riktigt hur länge jag har inskolning men tror det blir ca 2 veckor. Får veta det imorgon iaf.. Nu ska jag laga mat för matlåda imorgon och sedan blir det chill framför TV.

Här bjuder jag på lite bilder från bl.a tågresan upp hit, varsågod och njut av bilderna! ;)
Utsikt från köksfönstret
 
Tågresan
 

Tågresan..


Tågresan..

Tågresan..
 
Introduktions pappret och utsikten från balkongen/köket


Tromsö, Norge!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God kväll säger jag från Norge! Sitter i min stora lägenheten långt upp i Norge, Tromsö, och gör inte så mycket.
 
Det har varit en låååång resa hit, det tog sammanlagt 23,5 timmar (19 timmar med tåg och 4,5 med buss) men det har däremot varit en rolig och magisk resa. Vi åkte genom många fina städer i Sverige, bla. Sundsvall, Umeå, Luleå, Jokkmokk och Kiruna. Tåget tog oss ända upp till Narvik (Norge) och det var där vi tog bussen vidare mot Tromsö. Det var väl inne i bussen vi äntligen hade internet men tyvärr funkade det sjukt dålig, man hann inte göra något förrän den försvann...den dög iaf!
 
Jag tyckte att det var mysigare och finare att åka igenom Norges städer då man bla. såg en massa berg o.s.v. Det var sjukt fint, har aldrig sett såna landskap tidigare. Tog en massa bilder som jag kommer väl någon gång under veckan dela med mig här på bloggen. 
 
 
Imorgon börjar jag kl.8 och tog ska jag ner till akutmottagning och träffa min chef. Jag vet ännu inte om jag ska jobba eller om det blir en liten kort introduktion om själva akuten, sjukhuset och sedan fixa lite papper här och där. Vi får helt enkelt se imon, ser iaf framemot det! 
Norska språket är något jag har och är fortfarande nervös över, är rädd att det ska komma en situation där varken jag eller norska kvinnan/mannen förstår varandra. Jag hoppas verkligen inte då jag hittills inte har upplevt det här. Jag har märkt att det är lättare för de att förstå oss än vi förstår de, men kommer nog vara så första veckan och sedan kommer man in i det :)
 
Jag kommer försöka blogga så ofta jag kan, förhoppningsvis en gång om dagen om jag har förstås något särskilt att berätta. Annars tar jag ju det såklart dagen efter. Men ni kan alltid följa mig på Instagram (FerhatRobin), för er som inte har appen kan ni se från datorn och då går ni in på http://instagram.com/FerhatRobin
 
Nu tänkte jag packa upp och sedan försöka sova för jag ska upp tidigt imon. Vi hörs förhoppningsvis imon, god natt! :)Ferhat Baysal, 23 år, sjuksköterska
Hej, jag heter Ferhat Robin Baysal och är en 23-årig kille från förorten Fittja, i Stockholm.
Jag jobbar på en av Sveriges största akutmottagning och här delar jag med mig om mitt yrke och hur det är att jobba på en akutmottagning.
Jag studerade till sjuksköterska i Sundsvall och tog examen 12 jan-12. Planen är att i framtiden vidareutbilda mig till ambulanssjuksköterska.

För att kontakta mig:
Ferhat-b89@hotmail.com
Produktion och AD, nicklasnor@gmail.com

RSS 2.0