Sjuksköterskeprogrammet

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!SVAR: Hejsan! Jag gick på omvårdnadsprogrammet i Tullinge gymnasium :)SVAR: Kirurgavdelning, kan inte säga mer än så pga tystnadsplikten :)


SVAR: Hejsan Elif! Det är svårt att säga hur svår eller lätt sjuksköterskeutbildningen är. Vissa gånger tycker jag att det är lätt och andra gånger, svårt. Det beror ju allt på hur man är som människa och hur lätt man som person har att lära sig. Det finns förstås vissa ämnen, som exempelvis medicinskt vetenskap (Sjukdomsläran), och den tyckte jag var ganska jobbigt att plugga till. Det var nämligen många sjukdomar man skulle lära sig under några veckor vilket inte alltid är lätt.
Ja, det är en tenta ungefär en gång i månaden beroende på vad det är för kurs. Vissa kurser har man bara examination eller hemtenta. Praktik sker i termin 2, termin 3, termin 4, termin 5 (VC och psyk) och termin 6.
Tack ska du ha, lycka till med allting och hoppas du hamnar i vården eftersom det behövs folk inom yrket! :)SVAR: Hejsan! Det är bra med mig, hoppas det är bra med dig. I Stockholm är det ganska höga snittpoäng och det har ökat mycket senaste tiden. Snittpoängen i småstäder är oftast lägre än de stora städerna. Jag tittade på VHS statistik och det visade att snittpoänget i Sundsvall låg på 15.80 och högskoleprovet på 0,5 det här året. På Umeå låg snittet lite högre, nämligen 16.30 och 0,6 i högskoleprovet. Så du ser, inte så står skillnad egentligen.

Kommer man inte in så får man vänta till våren, då brukar det var lägre betyg än hösten pga att det inte då är så många som söker. Men kommer du inte in någonstans så tycker jag att du ska under den lediga terminen plugga upp några betyg, om du kan så du får upp snittpoänget lite mer.

Men en sak, GE ALDRIG UPP!! Kämpa tills du har kommit till ditt mål. Det är inte alltid det går bra så därför ska man aldrig ge upp, förr eller senare så kommer du komma in. Lycka till med sökningen och skolan, se till att köra hårt nu sista året! :)


KTC - Kliniskt Träningscentrum

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God morgon! Hade så mycket att göra igår att jag aldrig hann blogga något. Såg att jag hade fått in en hel del frågor också, tänkte svara på de ikväll.
Nu har man i alla fall vaknat och har lite tid för bloggen, sen har jag en del saker att göra. Eller mycket saker att göra. Som att gå till skolan för att skriva ut några papper, gå till stan och handla, träffa en klasskamrat, tvätta och städa. Tur att man är ledig idag, så man hinner göra allt det här.

Igår var jag på KTC, Kliniskt TräningsCenter, där vi hade HLR utbildning som vanligt. Men den här gången var det mycket roligare och mer lärorikt. Tidigare HLR utbildningar vi haft på skolan var bara hur man ska göra o.s.v, men aldrig tränat i grupp och haft liksom fall. Det här gången hade vi tre olika fall där läraren kolla på hur snabba vi var på att börja med HLR, defibilator o.s.v. Gick iaf jättebra för oss och det var kul. Jag gjorde liknande på akutmottagningen i somras, när de hade utbildningen för nya personal. Så det var kul! Utbildningen höll på hela förmiddagen och sedan efter lunch hade vi omvårdnadshandledningen, vilket också gick jättebra.


Akutvagnen


Skelettet ville vara med i min blogg, så det fick han också! :)

Annars så hoppas jag att ni mår bra, själv mår jag bra...i alla fall just nu. Tänkte faktiskt inte skriva så mycket mer, tänkte istället äta och sedan börja göra det jag ska göra :). Vi hörs ikväll!


Naturgodis & glass

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Idag var det första dagen av studentsalen, gick bra men var lite stressigt. Var mycket att göra, sätta PVK, beställa transport, hjälpa den andra patienten, skriva, ronda och en massa annat. Känner att jag inte har fått in rutinen än men det kommer nog komma snart. För varje dag som går så lär jag mig något nytt vilket jag tycker är kul, det är just så det ska vara.

Sedan jag kom hem har jag inte gjort så mycket, har legat i sängen och sovit i en timma och sedan bara suttit vid TV. Tråkigt liv, jag vet! Men det finns inte mycket att göra här i Sundsvall om jag ska vara ärlig. Ni kanske tycker att jag borde gå iväg och umgås med några, men grejen är att de själva har praktik och är trötta efter det. Men jag får väl leva så här, det är i alla fall 6 veckor kvar till examen! Det är sjukt, inte långt kvar..

Imorgon är jag ledig från praktiken men istället har jag lektion på KTC där vi ska träna på S-HLR fram till lunch. Efter lunch har jag omvårdnadshandledning som håller på till 15.30 ungefär. Sedan är jag ledig dagen efter, så blir väl städning i rummet imon och tvätt på onsdag. Nice. Nu ska jag sitta och äta min glass och naturgodis. Hoppas ni får en trevlig kväll! :)Saknar...

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Att en resa så kort
Gör att du är så långt bort
Mellan oss finns en hel värld
Trots att det bara var en kort färd
Att en resa så kort
Gör att du är så långt bort

Mellan oss finns en hel värld
Trots att det bara var en kort färd
Snö i Sundsvall

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God dag! Fastän att det var en kort dag på praktiken så var jag helt slut när jag kom hem. Log i sängen och tänkte vila en stund bara men inte sova. Vad tror ni hände? Jo precis, jag somnade ändå och vaknade typ en timme efter. Känner mig lite piggare men hoppas jag kan sova ikväll då jag börjar tidigt imon, kl.7. Då är det dags för studentsal.

Idag på praktiken fick jag ta hand om ytterligare 4 patienter själv. Det gick jättebra, fick bland annat ta blodprov, blanda antibiotika och sätta dropp. Men imorgon är det som sagt dags för studentsal, då jag och Cecilia ska jobba ihop och ta hand om några patienter. Blir nog kul, det har alltid varit roligt med studentsal. Man lär sig mycket själv och från sin andra kollega!

Efter praktiken drog jag till Clas Ohlson för att köpa en adventsstjärna vilket jag också gjorde, kosta bara 79kr. Det stod mellan röd och vit stjärna men valde tillslut röda, eftersom den passar soffan jag har. Tog lite tid innan jag fick den på plats och när den väl satte på plats, så lyste det så fint! Bild på rummet sen ni lite längre ner


Kl.10 så började det snöa lite mer2 timmar senare, kl.12, var hela marken täckt av snöFörsta advent

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!


Julpynt

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God kväll! Kom precis hem efter att ha varit på praktiken. Det gick jättebra och det var mycket att göra. Fick ta hand om egna patienter och det tycker jag är kul, för då lär man sig mer. Det var inte bara det jag gjorde på praktiken utan tillsammans med handledaren och en undersköterska pyntade vi om expeditionen. Blev ganska fint, sugen på att göra lite fint här i lägenheten också. Har funderat på att köpa en adventsstjärna och sätta upp i lägenheten.

Imorgon är det söndag, första advent, och jag har praktik. Som tur är det dagpass för sen hinner jag göra annat när jag kommer hem som handla och ta det bara lugnt. Jag älskar dagpass!


Imon tänds första ljuset :)Så fint blev det på expeditionen

Ni som kommenterar anonymt eller med namn fast utan blogg, var god och skriv gärna er mailadress så svarar jag dit på en gång! Framför allt du Patrik, fattar inte ens vad du pratar om..

Aja, ska sova nu. Ni får sova så gott, god natt! Vi hörs imon :)


Utseendet och personligheten!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Hur viktigt är utseendet egentligen? Det är något jag alltid tänker på. Går du efter utseende eller personligheten? Jag älskar en person genom utseende och personligheten, men framför allt personligheten då det varar längst. Jag själv vill bli älskad utifrån min personlighet och inte utseende, då jag egentligen inte är nöjd med mitt utseende/kropp.

Alla människor här i världen har kopplex eller inte är nöjd med sina kropp. Det är samma problem här! Jag är inte så nöjd med min kropp och utseende, men jag är ändå glad att jag har en som verkligen älskar mig för den jag är, nämligen F! Men det finns människor som inte tänker så alls, utan bara går på utseende. Det tycker jag är tråkigt, det finns otroligt vackra människor med bra personligheter men ändå väljer många en snygg tjej/kille bara för att se bra ut, men inte vet hur deras personlighet är egentligen.

Varför då? Är folk rädda för att folk ska kommentera om att de har en ful flickvän/pojkvän? Men det är inte för de du ska leva för, utan för DIG och hon/han själv! Det är du som ska leva med människan, inte dina vänner? Så gå efter vad DITT hjärta vill och säger, inte vad dina vänner tycker och känner!

Håller ni med mig om det här? Är det verkligen så här eller har jag fel?


Från e24.se

Dags att göra sig iordning inför praktiken, vi hörs imorgon efter praktiken! Ha en så trevlig dag alla :)


Det rullar på...

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Vilken dag det har varit! Har i stort sett bara varit hemma och städat. Jag blev precis klar med städningen och jag är nöjd med resultatet. Sedan jag tog bort bokhyllan så ser lägenheten ganska tomt ut, men snart måste jag ändå börja packa för det är inte långt kvar till jag flytta HEEEEM till STOCKHOLM!!!! Här har ni resultatet av städningen. Två inlägg nedanför ser ni bild på hur lägenheten såg ut innan städningen.


Tände många ljus dels för att det ska bli varmt i lägenheten men också för att det ska lukta gott ;)

Imorgon är det lördag och det innebär att jag ska ha praktik, kvällspass. Har tidigare praktiserad bara ett kvällspass så det här blir min andra innan studentsalen. Jobbar nu varje dag framtill på tisdag då vi ska ha HLR utbildning och omvårdnadshandledning. Sen på onsdag är jag LEDIG, längtar till dess! Sen blir det praktik på torsdag och fredag och sedan åker jag till Stockholm under helgen. Längtar som vanligt!!!!


Vad ska man göra nu? Det är fredag och det går inga bra program/filmer på TV. Får nog sitta vid TV-spelet och spela en stund, sen får jag lägga mig för att sova ut. Blir säkert en lång dag imorgon. Men men, vi hörs nog innan praktiken :)


Mycket att göra!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Städningen pågår fortfarande, mycket att göra. Men nu måste jag avbryta och gå till skolan först för att lämna böcker och lite annat. SEdan ska jag vidare till Birsta där jag har ett ärende att göra. Sen blir det att fortsätta och städa, känns bra! Vi hörs senareStädning pågår...

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God kväll, det var ju lääääänge sen...not! Förstår att ni har saknat mig ;), och jag har saknat er!

Idag var det praktik som vanligt på dagen. Har de senaste dagarna inte gått runt med min ordinarie handledare men idag fick jag äntligen göra det. Känns mer tryggt att vara med handledaren tycker jag. För de vet ju mer om vad man kan och inte kan jämfört med att gå runt med någon som inte ens vet vem du är typ.
Som vanligt fick jag ta hand om egna patienter, två stycken. Det jag gör då är att dela ut mediciner, hjälpa de att gå på toa/duscha sedan gå till de när de ringer. Så i stort sett gör jag både sjuksköterska och undersköterska jobb. Imon är jag ledig men jobbar sedan hela helgen. Nästa vecka börjar studentsalen också, ska bli kul!

Det är nu exakt en månad kvar till julen. Tyvärr firar jag inte jul men blir kanske ändå en ''liten'' jul med F. Har alltid velat ha julgran, julpynta och allt det. Tycker det är mysigt och fint, så i framtiden kommer jag nog "fira" jul med familjen och så. Men i år ska jag ändå köpa lite julklappar till lillebrorsan och så, men har jag råd? Ja, det undrar jag med :). Det löser sig nog! Det är heller inte så långt kvar till nyåren, vi är snart i år 2012...sjukt vad tiden har gått!

Eftersom att jag är ledig imorgon tänkte jag städa, slänga lite papper och sånt som bara ligger där. Sen blir det väl lägg dags tidigt ändå, ska upp tidigt för att ringa vårdcentralen också! Så jag kommer nog blogga någon gång under dagen, vi hörs väl då :)


Lite stökigt, måste framför allt få bort bokhyllan!


Julen börjar i Stenstan!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God dag bloggen! Idag hade jag praktik, kl.7-15, som gick bra som allid. Fick idag gå runt med en annan sköterska då min handledare var på möte. Skulle önska att jag var med min handledare då hon snart ska bedöma mig på halvtidsbedömningen, så då vill man ju att hon ska se vad jag har gjort och kan. Men det löser sig nog.

Nästa vecka ska jag och Cecilia ha studentsal där vi två tar hand om 4 patienter själva. Vi kommer såklart ha stöd från en sköterska men tanken är att vi ska träna och lära oss att jobba självständiga. För om ca en månad ska jag har praktiska provet, då gäller det att man kan det mesta.

Julen har börjat här i Sundsvall (Stenstan), de har typ dekorerat hela stan. Skön känsla, inte så långt kvar till jul och nyår! Snart börjar julen här hos mig också.. Hittills har jag lagt upp adventsljusstaken jag fick av F. Första ljuset tänds på söndag!
Under julveckan kommer jag befinna mig nere i Stockholm då vi har en vecka ledig. Men senare vid slutet av december månaden, innan nyår, åker jag upp till Sundsvall för att fira nyår. Då kommer dessutom F på besök här, längtar!!


Ska skriva dagbok nu, det är en uppgift vi har fått att göra under praktiken. Efter det blir det nog chill framför TV innan jag kanske for till Maria. Vi hörs nog imon!


S-HLR

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God morgon! Vilken härlig dag det verkar vara idag...NOT! Kallt är det och snart kommer det nog snöa också. Kul med lite snö egentligen. Tycker det ska finnas snö när det är jul och nyår, sen kan det försvinna och solen får börja titta fram :).

Glömde berätta att jag i fredags fick en adventsljusstake och en chokladkalender, som jag kommer nog käka upp allt redan ikväll. Så i år kommer jag börja tända ett ljus i taget varje söndag fram till jul, kul! Jag saknar faktiskt jul, fastän att jag inte firar. Men det är inte så långt kvar ;)


I morse gjorde S-HLR test på nätet som vi student måste göra inför HLR utbildningen nästa vecka. Man ska först läsa i en bok och sedan göra testet. Men jag läste i somras inför akutjobbet så kunskap från det är fortfarande kvar. Gjorde provet ganska fort och det gick bra, blev godkänt och fick en intyg som jag ska ta med mig till HLR utbildningen. Nice! :)


Ikväll åker jag hem till Sundsvall, tar tåget 18 och framme runt 22. Känns skön att komma hem så tidigt för att hinna sova eftersom jag har praktik imorgon kl.7. Tråkigt att åka upp igen men det är inte så långt kvar till examen!! Aja, dags för frukost!


Nya designen snart uppe....

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Då så mina läsare, nu funkar internet här hemma! Känns bra, har inte funkat sedan i morse. Vet fanimej inte vad problemet är, troligen min dator som inte är van med Stockholms internet ;).

Vaknade tidigt idag för att jag hade 6 ärenden att göra, där tre av de var inne i stan. Blev klar med allting runt kl.14 och sedan var jag tvungen att rapportera det också vilket tog ca en timme. Men vad det är för ärenden/jobb kan jag inte tala om, lite hemligt vet ni! :)

I fredags hade jag sluttentamen som kändes att det gick bra men man vet aldrig. Har hänt några gånger att man känt sig så bra efter tentan och varit säker på att man klarat. Men när man väl får resultatet visar det sig att man är typ 1-2 poäng från G, vilket inte känns så kul kan jag lova er! Så vi får se vad det blir för betyg på denna tenta, bara att hålla tummarna om att jag har klarat det! :)
Sitter just nu i köket här hemma i Stockholm och vet inte om jag ska lägga upp den nya designen nu eller om jag ska vänta ett tag till? Svårt beslut!

Men men vänner, nu tänkte jag gå igenom designen och se om allt ser ut som det ska. Får nog återkomma med när jag släpper den nya designen :).

Så många energidryck har jag dryckit under en månad :P, not good!


Julpynten har redan börjat i Sundsvall!


ÄLSKADE PAPPA! ♥


På väg till stan..

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!

Gick inte blogga igår kväll pga att internet här hemma i Stockholm inte funka. Höll på ett tag men tillslut gav jag upp och sov istället.

Så just nu bloggar jag från mobilen och är samtidigt på väg in till stan för jag har lite ärenden att göra. Innan kl.15 måste jag vara klar med dessa ärenden, 6st!

Annars känns det skönt att vara tillbaka till Stockholm! Om mindre två månader flyttar jag hit efter tre års pluggande uppe i Sundsvall! Då är det äntligen dags att börja jobba som sjuksköterska :).

Men men, ska lyssna på musik men jag bloggar lite senare när jag är hemma...om internet funkar förstås!
Ferhat Baysal, 23 år, sjuksköterska
Hej, jag heter Ferhat Robin Baysal och är en 23-årig kille från förorten Fittja, i Stockholm.
Jag jobbar på en av Sveriges största akutmottagning och här delar jag med mig om mitt yrke och hur det är att jobba på en akutmottagning.
Jag studerade till sjuksköterska i Sundsvall och tog examen 12 jan-12. Planen är att i framtiden vidareutbilda mig till ambulanssjuksköterska.

För att kontakta mig:
Ferhat-b89@hotmail.com
Produktion och AD, nicklasnor@gmail.com

RSS 2.0