Gott nytt år!!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Om 5 timmar är det slut på detta år, 2012, och vi hoppar in på ett nytt år, 2013. År 2012 har varit en otrolig bra år för din del. Det bästa med år 2012 var sjuksköterskeexamen jag tog i januari och när jag fick sedan fasttjänst på mitt jobb, akutmottagningen, i mitten av året.
Det dåliga med detta år kan jag tyvärr inte komma på, tycker jag har haft en otroligt bra år med nära och kära.

Nu ser jag verkligen framemot år 2013. Jag känner på mig och VET att detta år kommer nog bli lika bra som år 2012 om inte bättre!! Jag hoppas också att ni känner det så och haft ett bra år 2012.

En sista sak jag vill säga innan jag avslutar med detta inlägg, som också blir den sista för i år, är att jag hoppas ni får ett år med kärlek, god hälsa och framgång i livet :). Btw, när det nya året kommer in så kommer bloggen förändras. Mer än så säger jag inte, förhoppningsvis får ni set det imorgon ;)
 
GOTT NYTT ÅR ALLA!!!


Grönt provrör DEL 2

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!


 
Sist skrev jag om tre analyser man kan få från denna blodrör, natrium, kalium och kreatinin. Har du missat det inlägget, klicka >HÄR< för att läsa det. Nu är det DEL 2 jag ska skriva om och då blir det att skriva om CRP, Troponin T och proBNP. 

CRP
Är ett prov man alltid tar på alla patienter. Den finns alltså med i vår s.k. BAS-paket. CRP, som står för C-reaktivt protein, och finns i immunförsvaret. CRP tar man för att se om pat. har en infektion och inflammation. CRP kallas ibland för snabbsänka då man får ett snabbt svar på hur det är i kroppen.  
Man kan via CRP kunna se om har en sjukdom som orsakar inflammation i kroppen. 
 
Höga värden, vad innebär det?
Höga värden av CRP är tecken på att man har en infektion i kroppen. Det är egentligen svårt att säga vad man har för sjukdom bara genom att se på CRP värdet utan man måste veta också symtomen men också hur länge patienten varit sjuk.
Ett värde över 100 milligram är tecken på att det är en kraftig infektion. Då brukar man säga att det är virus infektion men är värdet däremot mellan 40-100 milligram brukar det tyda på bakteriell infektion. Men det behöver inte betyda att man har bakteriellt infektion om man har 46 i CRP utan man måste se på anamnesen och symtomerna också för att kunna ge rätt diagnos.
 
Låga värden, vad innebär det?
Låg finns egentligen inte. Normalt värde för CRP brukar ligga runt 0-10.Troponin T
Troponin T är en hjärtmarkör som man tar på alla patienter med bröstsmärta. Detta för att se om det frisätts protein T som frisätts endast vid cellskada, nekros, i myokardiet (hjärtmuskeln).

Höga värden, vad innebär det?
Ju högre värde desto mer skada är det i hjärtmusklaturen, myokardiet. Då har man fått hjärtinfarkt. En patient med njursvikt kan ha förhöjd Troponin T och det behöver inte betyda att patienten har hjärtinfarkt.

Låga värden, vad innebär det?
Det är förstås låg värde man ska ha, för då mår hjärtat bra. Refernsintervallen på värdet ska helst ligga under 15 nanog/L.NT-proBNP

BNP, Brain Natriuretic Peptide, är ett peptidhormon. Hormonet utsöndrads när det ökas med mängd av muskelceller i hjärtats förmak och kammare när de tänjs ut. Detta är en analys man tar om man vill se ifall patienten har fått hjärtsvikt.

Referensvärlden för proBNP varierar från person till person. Men en normalt värde så brukar det se ut så här:
17-49 år - Sannolikt hjärtsvikt om man har över 400ng/L
50-76 år - Sannolikt hjärtsvikt om man har över 900ng/L. 
ProBNP är högre hos kvinnor och ökar med åldern. Det sägs att överviktiga personer kan ha lägre värde än vad man har förväntat sig. Detta pga att proBNP kan brytas ner i fettväven.Nu har ni fått lära er de viktiga och vanliga analyserna man tar med gröna provröret. Nästa vecka tänkte jag skriva om nästa provrör. Då har jag att välja mellan blå, lila, gul och SR röret. Vi får se vad jag väljer, ni kan ju alltid kommentera och önska om vilket rör jag ska skriva nästa gång :).
 
 


Dream team!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Vilken härlig dag jag har haft med mina kollegor på medicinakuten idag. Det var en riktig dream team typ. Som vanligt var det lugnt på förmiddagen men sen kom 11-bussen, som vi brukar säga. Då rullade det in patient efter patient, vara bara att jobba på. Sen efter lunch lugnade det ner sig lite, men tror att det kommer bli mycket nu på kvällen. Stackars mina kollegor!
 

Följ mig på Instagram, heter FerhatRobin :)
Var ju ledig i tre dagar och under de tre dagarna hann jag göra mycket. För det första så gick min ena tand sönder som jag fick laga för 1200kr och dagen efter dog min dator och jag lyckades inte få igång den så då var jag tvungen att köpa en ny dator för 3500kr! Jag som jobbade heldag på julafton och juldagen, de pengarna kommer ändå försvinna samma sekund. Folk la öga på mig, säg MasAllah nästa gång! Det kan ni gärna säga nu också :)
 

Min nya skrivbord, ny dator och datastol :)
Ni tror säkert att jag är ledig nu under nyår helgen men det är jag faktiskt inte. Jag jobbar dag imorgon och dag på nyårsdagen. Det är något jag själv har valt att göra, annars brukar man få jobba antingen jul eller nyår. Så håll tummarna att jag ska vara pigg de närmaste 3 dagarna.

Tänkte sitta ner och skriva klart om de olika provrören. Sist skrev jag om den gröna provröret och tänkte faktiskt fortsätta med det. Så imorgon får ni lite mer info om vad man tar för analyser när man tar blodprov i grönt rör. Vi hörs då! :)


Svar på era frågor!!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Det var länge sedan jag svarade på era kommentarer genom inlägg. Sist jag gjorde det var 4 juni och det är ju för typ ett halvår sedan. Men nu har jag tittat på alla kommentarer jag har fått de senaste månaderna och valde bara några stycken att svara på. Anledningen är att jag det blev för många att svara på men från och med idag ska jag försöka svara så fort jag får frågor så de inte ligger bara i ett hög. Men då kör vi med 5 frågor idag:
 

SVAR: Jag valde själv att jobba 14,5 timme på en dag. Skulle egentligen jobba julafton kväll och juldagen dag men eftersom jag ville tjäna lite extra pengar valde jag att jobba så. Men nu är jag ledig i 3 dagar så jag hinner vila ut :)


SVAR: Så känner nog alla när de är klara, det gjorde jag iaf. Men jag lovar dig att det finns bra kollegor som förstår att du är ny och hjälper dig mycket. Än idag så finns det personal som hjälper mig. Jag frågar allt, inga frågor är dumma. Jag har jobbat på akuten som sjuksköterska i ett år och än idag frågar jag saker och ting. Man ska våga fråga, det är så folk känner en trygghet med dig och vågar lita på dig. Sen finns det säkert erfarna som tycker att det är jobbigt med nya men såna ska man inte lägga energi på. De har själva varit en ny syrra en gång i tiden!SVAR: Så kände jag också i början under mina praktik på gymnasiet och lika så på några praktik på universitetet. Men det beror ju på vart man jobbar. Jag har nu inga erfarnheter från avdelningar förutom från praktiken. Jag tyckte inte det var så mycket pappersarbeten, det är nog mycket sånt på äldreboende. Men på akuten är det verkligen inte bara att sitta vid datorn, där har man nära patientkontakt och rör på sig mycket. Så jag skulle säga att det beror nog på vilken avdelning man är på.SVAR: Vi pratar ihop med personalen så alla hinner äta. Men just i de timmarna så var det faktiskt ganska stabilt och det var inte så mycket att göra. Då hann vi äta. Sen tomten var det vår ledningssjuksköterska som ordnade och det var bara vi personalen som fick se tomten. Nej, ledningsSSK var i tjänst.SVAR: Det är 8-9 våningar, minns inte ritkigt :P. Nej, jag tycker inte det för jag tänker inte så mycket på vilken höjd jag är på. Då var nog sängen inte låst, men om den är låst så ska den vara på sin plats fastän om du "puttar lite" på den :)


Julafton på jobbet!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God kväll, kom precis hem efter att ha jobbat 14,5 timmar. Det har varit en otrolig rolig dag idag och tiden har bara runnit iväg. Vi hade julbord som var hur mysigt som helst och jag fick för första gången träffa en JULTOMTE (Lisa) och fick en julklapp, klubba! :) 
 
Följ mig på Instagram för fler bilder, FerhatRobin @ Instagram
 
Annars rullade det bra på jobbet och det var mycke pussel. Blev inte så lugnt som jag trodde att det skulle vara bra. Men i larm fronten var det lugnt, vi hade bara 2 larm under hela dagen. Annars brukar det vara mycket!
Imorgon jobbar jag 14,5 timme igen, innan jag är ledig 3 dagar. Undra hur det kommer vara imorgon, kommer säkert vara mycket på kirurgen efter all mat alla har käkat. Men jag hoppas verkligen på att det blir lugnt! :)
 
Några har tjatat på att jag ska fortsätta och skriva om för prover analyseras på de olika färg provrören. Har redan kommit igång men måste göra det klart och sen publicerar jag det. Kommer försöka skriva om alla rör så ni vet ungefär vad som brukar analyseras i det ;).

Dags att lägga sig kanske? God natt! :)


Karolinska - Akutsjukvård

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Sitter här och dricker en kopp te och tittar ut när det snöar. Det är ganska mysigt men snön men jobbigt med kylan. Kul för er som firar jul eftersom snön kommer säkert finnas kvar så det blir då riktigt julstämning. Var väl nåt år tidigare som det inte fanns snö på julafton och det var ju sjukt tråkigt. 
 
 
Ni som följer mig på Instagram, FerhatRobin heter jag, har nog inte missat den här nyheten. Berättade för några veckor sedan att jag och 2 kollegor fotograferades för en "projekt" för Karolinska. Nu var det klar och bilden har publicerats. Som fotografen sa "Ni kommer bli världskändis" vilket jag håller med, för hela världen kan se bilden. Det är nämligen så att vi har hamnat på Karolinska.se's hemsida under "Akutsjukvård". Längst upp på sidan hittar ni mig och mina två kollegor. Annars kan ni bara klicka >HÄR< för att komma till sidan direkt.
 
Är inte helt nöjd med bilden men det är okej :P
 
Idag blir det jobb som vanligt, kommer bli en lååång helg på jobbet. Jobbar alla röda dagar och cashen rullar förstås in. Jobbar nu 5 dagar i streck, ledig 3 dagar (ska försöka jobba en dag extra) och jobbar sedan 4 dagar till i streck. Så med andra ord kommer det nog inte bli så jobbig vecka :). Se till att ta det lugnt nu under lovet och julen samt nyåren!! 

Dags att fortsätta dricka teet och sedan dra till jobbet. Sköt om er, vi hörs! :)


Vinnaren är...

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
 
Då var andra tävlingen, som i samarbetet med Vårdväskan.se, avslutad! Kul att många hann delta fast att tävlingen höll på i bara en vecka. Så nu är det dags att avslöja vem som vinner en gratis namnskylt från Vårdväskan.se. Ni som inte har vunnit ska inte ge upp, för snart har vi ytterliggare en tävling med vårdväskan. Förhoppningsvis börjar tävlingen på början av nästa år, d.v.s om några ca 2 veckor :).

Till vinnaren av tävlingen nu. Den som vinner tävlingen, om en namnskylt, den här gången är....... JEANETTE, som gillar grönt färg!. Grattis Jeanette, du behöver nu bara kontakta Vårdväskan på info@vardvaskan.se och berättar hur din namnskylt ska se ut så skickar de det till dig! Grattis ännu en gång :)
 


Tävlingen AVSLUTAD!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Senare ikväll eller inatt presenterar jag vinnaren av tävlingen. Med andra ord är tävlingen AVSLUTAD just nu så jag ska sitta och lotta fram en vinnare. Så vi hörs lite senare :)


3:e advent!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God morgon! Skönt det är med helg och bara ta det lugnt. Är med andra ord ledig den här helgen och vilar mig inför kommande två veckor då jag kommer jobba ganska mycket. Jobbar den här veckan 6 dagar och 4 dagar veckan efter men kommer nog ta några extra pass :).

Igår var planen att jag skulle iväg och handla lite julklappar men det blev inte så utan fick istället hålla mig inomhus hela dagen just pga vädret. Det var snöstorm och vidrigt kallt, tur att det inte var så som för nån vecka sedan när inga bussar eller bilar kunde åka pga vägen. Men mycket snö var det, idag har det iaf lugnat ner sig lite så jag ska passa då på att åka och handla.

Den här veckan har det rullat på bra på jobbet. Vissa dagar var det lika kaos som det brukar hända men slutet av veckan var det ganska lugnt. Det är så det är på en akutmottagning, man vet aldrig när det blir mycket eller lugn.
 
Vi har det bra på jobbet! Btw, glad lucia alla :)
FerhatRobin @ Instagram
 
Fika!! FerhatRobin @ Instagram
 
Det var det, nu ska jag fortsätta äta min frukost och sedan försöka åka iväg. Jag hoppas ni får en fortsatt trevlig helg och får en bra start på veckan så hörs vi någon gång under veckan. GLÖM INTE att delta i tävlingen där du kan vinna en NAMNSKYLT, klicka > HÄR < eller se på inlägget här nedanför. Lycka till och vi hörs! :)
 
Jag och älskade morfar, som var på besök här i Sverige förra veckan! <3
FerhatRobin @ Instagram


TÄVLING: Vinn namnskylt!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Då var det dags igen för en ny TÄVLING som är i samarbete med VårdVäskan.SE . Förra gången kunde man vinna studentväskan men den här gången vinner man en NAMNSKYLT som du själv bestämmer hur den ska se ut. 
 
Den här tävlingen är lika lätt att delta i som den förra och alla kan delta. Det enda du behöver göra för att vara med om att vinna namnskylt är att du kommenterar din favoritfärg. Glöm inte att skriva eran e-postadress under "E-post"-fälten. Förra gången var det några som glömde och det är ju tråkigt, blir ju svårt att kontakta er då.
Ni som mailade förut istället för att kommentera inlägget så kan ni göra den här gången också om ni nu känner för det. Men kommentera helst här :).

Tävlingen pågår bara i EN VECKA, så det gäller att ni deltar så fort ni ser detta inlägg och inte skjuter upp det. Nästa vecka, torsdag den 20/12, utser jag en vinnare. LYCKA TILL ALLA! (Jag publicerar kommentarerna efter att jag granskat de)
 
AVSLUTAD! 


12!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
 


Människokroppen

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God kväll kära läsare! Hoppas allt är bra med er idag, själv mår jag bra men är trött som vanligt. Måste nog snart kolla på vad det är för fel på mig, känner mig jämt trött. Får kanske be nån kollega på jobbet ta blodprover på mig så kan jag åtminstone se hur mina värden är. Jag kan bokstavligttalat sova hur mycket som helst :/. Det är inte bra!

De senaste dagarna har jag letat efter en bok, som i vanligt fall kostar typ 800kr på adlibris, bokus m.m. Det är nämligen boken "Människokroppen - Fysiologi och anatomi". Jag ångrade att jag sålde min bok när jag tog examen och nu vill jag att ni hjälper mig att hitta det i billig pris. Om du eller nån du känner har boken och vill sälja den, kontakta mig på Ferhat-b89@hotmail.com så får vi diskutera om priset. Skulle bli sjukt glad om jag fick den boken snart :). Så här ser den ut:
 
Har varit ledig hela helgen och är även ledig imorgon, vilket är skönt. I fredags var det fest, drick-up-allt-fest, hos en kollega med några andra kollegor. Hon ska nämligen flytta och då var det en massa öl och sprit som hon ville bli av med. Så vi var rätt många som var där och hade det kul. Jag drack ingen öl eller sprit utan jag drack cola och energidryck som hon hade köpt till mig. Så ni bara vet så har jag ALDRIG smakat eller dryckit alkohol! 

 
Imorgon har jag planerat att åka iväg och köpa lite julklappar. Nej, jag har inga julgranar eller så hemma utan jag köper bara julklappar vilket jag tycker är kul. Men DYRT är det! Sen får vi se vad dagen har att bjuda. Hoppas ni får en bra start på veckan, ta hand om er och se till att ha bra skor och kläder på er. Vi hörs under veckan, då börjar tävlingen :)


Kaos vecka

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Vilken vecka det har varit! I onsdags var det kaos med vädret och pga det så kom det inga patienter till akuten så med andra ord var det rätt lugnt. Alla akutmottagningar i Stockholm hamnade i stabsläge pga att alla personal var sena men också för att det kunde hända mycket under ovädret.

Så vi hade det lugnt men däremot var det inte lugnt för patienter som skulle hem. De kom inga transporter/taxi fram till sjukhuset och istället fick de sitta i stora entré och vänta. Efter en timme gick vi upp och bjöd de på smörgåsar, kaffe, te och mediciner. Men efter nån timma kunde de äntligen åka hem.

Dagen efter, när det var lite lugnare väder, rullade det in patienter. Då blev det MYCKET att göra, speciellt för ortopeden, kirurgen och medicin. Stackars alla äldre som hade ramlat. Men som tur var det inga allvarliga olyckor.


Sen var det inte kul att köra bil under det vädret, fastnade i snön ett flertal gånger!

Utsikten ut från personalrummet på jobbet
Nu har jag och företaget, Vårdväskan.se som jag samarbetar med, kommit överens om en ny tävling redan NÄSTA vecka. Vad som står på priset får ni veta det när tävlingen går igång. Sen kommer vi ha en ytterliggare tävling efter det och det blir någon vecka efter. 

Ikväll ska jag iväg till en arbetskamrat som ska ha fest så typ alla från jobbet ska dit. Kommer bli en rolig kväll tror. SÅ hoppas ni får en trevlig kväll och helg så hörs vi :)
 


Tuff helg

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Skulle ha blivit en design nu i helgen men tyvärr vill inte designen bli så som jag vill. Jag är i stort sett klart men det ser så konstigt ut på något sätt. Färgen, designen o.s.v. Därför tänkte jag skippa att stressa utan får göra det i lite lugn och ro. Kan i slut ändan hända att jag skippar den designen helt men jag vill ändå att ni ska få se hur långt designen kom och komma gärna med lite synpunkter. Klickar -> HÄR <- eller på bilden här nedanför, för att se designen som var tänkt att läggas upp nu i helgen.
 

Den här helgen har varit ganska tufft på jobbet och lite annorlunda. I fredags jobbade jag kväll, lördag heldag och söndag dagpass. Skulle vela skriva allt jag vill men som sagt, sekretessen sätter stopp för mycket. Men det har inte bara varit tufft utan lärorikt. Jag är otrolig stolt över min arbetsplats och inte nog med det så är jag otroligt stolt och glad att jag jobbar med så bra personal. Jag älskar mitt jobb, har sagt det 1000 gånger och jag menar verkligen det. Att rädda liv på en människa är det bästa som finns eller att bara finnas där vid någon och göra personen överlycklig. Nej, går nog ej att beskriva känslan! 

FerhatRobin @ Instagram
 
Det är en plan om att det ska bli en ny tävling snart på bloggen igen, jag vet inte riktigt när men måste först se vad priset ska bli och vad tävlingen ska gå ut på. Kommer bli en rolig tävling med roligare priser. Ni längtar till det va? Hehe, som man brukar säga "väntar man på något gott, väntar man aldrig för länge". 

Kan fortfarande inte sluta tänka och därför tänkte jag gå och lägga mig och försöka koppla av lite. Btw, morfar kommer till Sverige imon och det har jag längtat länge till. Ska bli sjukt kul att få se honom! Men men, dags att sova. Hoppas ni får en trevlig natt och bra dag imorgon, god natt! :)

Nu var snön här också!


Ses ikväll!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
See you later at tonight ;)Ferhat Baysal, 23 år, sjuksköterska
Hej, jag heter Ferhat Robin Baysal och är en 23-årig kille från förorten Fittja, i Stockholm.
Jag jobbar på en av Sveriges största akutmottagning och här delar jag med mig om mitt yrke och hur det är att jobba på en akutmottagning.
Jag studerade till sjuksköterska i Sundsvall och tog examen 12 jan-12. Planen är att i framtiden vidareutbilda mig till ambulanssjuksköterska.

För att kontakta mig:
Ferhat-b89@hotmail.com
Produktion och AD, nicklasnor@gmail.com

RSS 2.0