Gott nytt år!!

Allmänt
Om 5 timmar är det slut på detta år, 2012, och vi hoppar in på ett nytt år, 2013. År 2012 har varit en otrolig bra år för din del. Det bästa med år 2012 var sjuksköterskeexamen jag tog i januari och när jag fick sedan fasttjänst på mitt jobb, akutmottagningen, i mitten av året.
Det dåliga med detta år kan jag tyvärr inte komma på, tycker jag har haft en otroligt bra år med nära och kära.

Nu ser jag verkligen framemot år 2013. Jag känner på mig och VET att detta år kommer nog bli lika bra som år 2012 om inte bättre!! Jag hoppas också att ni känner det så och haft ett bra år 2012.

En sista sak jag vill säga innan jag avslutar med detta inlägg, som också blir den sista för i år, är att jag hoppas ni får ett år med kärlek, god hälsa och framgång i livet :). Btw, när det nya året kommer in så kommer bloggen förändras. Mer än så säger jag inte, förhoppningsvis får ni set det imorgon ;)
 
GOTT NYTT ÅR ALLA!!!
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Grönt provrör DEL 2

Provrör


 
Sist skrev jag om tre analyser man kan få från denna blodrör, natrium, kalium och kreatinin. Har du missat det inlägget, klicka >HÄR< för att läsa det. Nu är det DEL 2 jag ska skriva om och då blir det att skriva om CRP, Troponin T och proBNP. 

CRP
Är ett prov man alltid tar på alla patienter. Den finns alltså med i vår s.k. BAS-paket. CRP, som står för C-reaktivt protein, och finns i immunförsvaret. CRP tar man för att se om pat. har en infektion och inflammation. CRP kallas ibland för snabbsänka då man får ett snabbt svar på hur det är i kroppen.  
Man kan via CRP kunna se om har en sjukdom som orsakar inflammation i kroppen. 
 
Höga värden, vad innebär det?
Höga värden av CRP är tecken på att man har en infektion i kroppen. Det är egentligen svårt att säga vad man har för sjukdom bara genom att se på CRP värdet utan man måste veta också symtomen men också hur länge patienten varit sjuk.
Ett värde över 100 milligram är tecken på att det är en kraftig infektion. Då brukar man säga att det är virus infektion men är värdet däremot mellan 40-100 milligram brukar det tyda på bakteriell infektion. Men det behöver inte betyda att man har bakteriellt infektion om man har 46 i CRP utan man måste se på anamnesen och symtomerna också för att kunna ge rätt diagnos.
 
Låga värden, vad innebär det?
Låg finns egentligen inte. Normalt värde för CRP brukar ligga runt 0-10.Troponin T
Troponin T är en hjärtmarkör som man tar på alla patienter med bröstsmärta. Detta för att se om det frisätts protein T som frisätts endast vid cellskada, nekros, i myokardiet (hjärtmuskeln).

Höga värden, vad innebär det?
Ju högre värde desto mer skada är det i hjärtmusklaturen, myokardiet. Då har man fått hjärtinfarkt. En patient med njursvikt kan ha förhöjd Troponin T och det behöver inte betyda att patienten har hjärtinfarkt.

Låga värden, vad innebär det?
Det är förstås låg värde man ska ha, för då mår hjärtat bra. Refernsintervallen på värdet ska helst ligga under 15 nanog/L.NT-proBNP

BNP, Brain Natriuretic Peptide, är ett peptidhormon. Hormonet utsöndrads när det ökas med mängd av muskelceller i hjärtats förmak och kammare när de tänjs ut. Detta är en analys man tar om man vill se ifall patienten har fått hjärtsvikt.

Referensvärlden för proBNP varierar från person till person. Men en normalt värde så brukar det se ut så här:
17-49 år - Sannolikt hjärtsvikt om man har över 400ng/L
50-76 år - Sannolikt hjärtsvikt om man har över 900ng/L. 
ProBNP är högre hos kvinnor och ökar med åldern. Det sägs att överviktiga personer kan ha lägre värde än vad man har förväntat sig. Detta pga att proBNP kan brytas ner i fettväven.Nu har ni fått lära er de viktiga och vanliga analyserna man tar med gröna provröret. Nästa vecka tänkte jag skriva om nästa provrör. Då har jag att välja mellan blå, lila, gul och SR röret. Vi får se vad jag väljer, ni kan ju alltid kommentera och önska om vilket rör jag ska skriva nästa gång :).
 
 
Provtagning, akutmottagning, blodrör, karolinska, sjuksköterska;
Läs 5 kommentarer eller kommentera du också!

Dream team!

Allmänt
Vilken härlig dag jag har haft med mina kollegor på medicinakuten idag. Det var en riktig dream team typ. Som vanligt var det lugnt på förmiddagen men sen kom 11-bussen, som vi brukar säga. Då rullade det in patient efter patient, vara bara att jobba på. Sen efter lunch lugnade det ner sig lite, men tror att det kommer bli mycket nu på kvällen. Stackars mina kollegor!
 

Följ mig på Instagram, heter FerhatRobin :)
Var ju ledig i tre dagar och under de tre dagarna hann jag göra mycket. För det första så gick min ena tand sönder som jag fick laga för 1200kr och dagen efter dog min dator och jag lyckades inte få igång den så då var jag tvungen att köpa en ny dator för 3500kr! Jag som jobbade heldag på julafton och juldagen, de pengarna kommer ändå försvinna samma sekund. Folk la öga på mig, säg MasAllah nästa gång! Det kan ni gärna säga nu också :)
 

Min nya skrivbord, ny dator och datastol :)
Ni tror säkert att jag är ledig nu under nyår helgen men det är jag faktiskt inte. Jag jobbar dag imorgon och dag på nyårsdagen. Det är något jag själv har valt att göra, annars brukar man få jobba antingen jul eller nyår. Så håll tummarna att jag ska vara pigg de närmaste 3 dagarna.

Tänkte sitta ner och skriva klart om de olika provrören. Sist skrev jag om den gröna provröret och tänkte faktiskt fortsätta med det. Så imorgon får ni lite mer info om vad man tar för analyser när man tar blodprov i grönt rör. Vi hörs då! :)
Ingen har kommenterat än bli den första!