Imorgon är det dags!!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Då var det slut på ledigheten och imorgon börjar första arbetsdagen på akuten. Känner mig ganska nervös fastän att jag jobba där i somras, men då som undersköterska. Imorgon står jag där, som sjuksköterska och än fattar jag inte. Imorgon är dagen då jag går i målet, ett mål jag haft sedan jag var liten. Det är nu dags att kämpa mot nästa mål som jag hoppas att jag når inom 4 år :). Den här namnskylten (tills jag fått den Karolinska namnskylten) kommer jag bära och likaså min nya stetoskop.Är så nervös att jag inte vet vad mer jag ska skriva, vi hörs imon kväll och då berättar jag hur första dagen gick :).


Cytostatika, hälsorisk?

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!


SVAR: Hejsan! Tack ska du ha, hehe nej då. Inte ska man fortsätta slita, det är nu man ska ta det lugnt ;). Det var en intressant fråga du fråga, jag ska svara så gott jag kan på det och hoppas du blir nöjd med svaret i slutändan :).

En sak man bör veta innan man tar hand om en patient med cytostatika är att cytostatikan utsöndras via urin och avföring men kan även finnas vid kräkning och svett. Att få cytostatika på huden är inget bra för kroppen. En av riskerna, vid fel hantering av cytostatika, är att man får en förhöjd risk att föda barn med låg födelsevikt och finns ökad risk för missfall. Detta gäller förstå kvinnor.
Cytostatikan kan utsöndras i flera dagar efter avslutad cytostatika behandling, det sägs ungefär 5 dagar. Under de dagarna är det viktigt med basala hygienrutiner om du vet att det finns risk att du får kontakt med kroppsvätskor/utsöndringar.

Basala hygienrutiner är handhygien, handskar, skyddsrock och stänkskydd om det finns risk för stänk i ansiktet.
Patienten som har fått en behandling via PVK, så ska PVK efter behandlingen är det en riskavfall. Med det innebär det att du ska lägga det i tät plastpåse och slänger där allt riskavfall ska slängas. Lika så när patienten har kräkts i en kräkpåse ska det markeras med "Riskavfall - cytostatika coh andra läkemedel med bestående toxisk effekt". 

En annan sak som är jätteviktigt är när du ska ta hand om en kateter eller urinflaska (viktigt att locken är stängd). Då är det viktigt att du först låter urinen svalna innan du häller ut det i toaletten. Detta för att det kan "ånga" till när urinen är varm och då finns det risk att du andas in det.

Det var nog allt jag hade att säga, hoppas du är nöjd med svaret :)

UPDATE:
Sara - "Dessutom ska man aldrig ta "sprit" för att desinficera stället om pat skulle kräka/miktera på golvet eller dylikt. Detta för att även då förångas det och du kan andas in det. Skall torkas upp med absorberande torkduk, tork sedan rent med tvål och vatten."
Anonym - "Man ska absolut sprita av stället efter att man torkat med tvål och vatten."MediStore.Se

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Fick hem ett paket och brev idag. Paketet var något jag blev verkligen glad över men däremot inte över brevet. Brevet kom från Försäkringskassan och när jag öppna det stod det att jag ska betala de 1810kr. Jag förstod inte varför men när jag ringde Försäkringskassan så berättade de att det var pga bostadsbidraget jag hade år 2010. Jag hade nämligen skrivit fler inkomst, förstår inte ens hur men iaf, så är tvungen att betala de. Blir redan fattig :P


Men däremot, paketet jag fick gjorde min dag typ. Paketet hade kommit från MediStore.Se, vilket jag förstod direkt att det var något med vården att göra. När jag öppna det visade det sig att det var ett stetoskop + mjuka svarta öronoliver (eller vad de nu kallas för). Jag som precis behövde ett stetoskop så nu har man det :). Dags att titta efter andra grejer som man behöver för snart börjar jobbet. Det är ju inte långt kvar, på onsdag är det äntligen dags!!! :)

Frågor om utbildningen

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!

SVAR: Tänkte svara på era frågor samtidigt då det var liknande frågor. Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag hade i snittpoäng men jag minns att det var något med 14,8. Det är förstås lättare att komma in på små städer så som Sundsvall, Östersund o.s.v jämfört med storstäder som Stochkolm, Uppsala, Göteborg m.m. Så jag rekommenderar dig då att inte öka till Karolinska eller Uppsala om du har snitt som är under 15.
Men det kanske är bäst om ni pratar med studievägledaren då de vet mer om hur snittpoängen ligger till varje termin. Det skulle jag också kunna få fram, får kanske göra ett inlägg där jag skriver hur snittpoängen var :).
SVAR: Det är svårt att säga hur det är uppbyggd då det är annorlunda från universitet till universitet. Vi hade läkemedelsberäkning de första två åren och sista åren hade vi läkemedelsberäkning. Jag tyckte själv inte att det var så mycket matte, det var helt enkelt lagom. Kan man matte B så är det nog inga problem.
Jag tog 100% lån men ibland räckte det inte då jag bodde inne i stan och hade dyr hyra. Så vissa månader fick jag extra pengar av pappa och mamma. Enda gångerna jag jobbade var på sommaren :).
SVAR:
Oj, ja du! Kan lova dig att innan du ens tänker på det så har examendagen kommit. Nej men det är bara tänka positiv om att det är inte långt kvar. Det är inga jobbiga kurser kvar, kan jag säga, det är mer lite tråkiga men dagarna kommer gå fort. Men en sak du ska tänka på är sista praktiken. Det är viktigt att du lär dig så mycket du kan just den praktiken för att det är din sista praktik och det sista du gör innan du tar examen.
Hoppas du får en lyckas sista år och lycka till! :)


Har en fråga till att besvara med det tänkte jag ta senare. Det är en fråga som jag tycker inte ni ska missa, utan det är något ni kommer verkligen lära er av. Så missa inte! :)Utbi


Sällskapsspel

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Var igår kväll tillsammans med F hos hennes kompis M och L. Vi var hos M och spelade lite spel och åt godis, chips och annat smått och gott. Det var trevligt, vi spelade först Jeopardy Junior som jag alltid kom sist på. Det var inte svåra frågor men man hann liksom inte tänka förrän en av de andra klickade och gav svar. 
När vi väl hade spelat jeopardy i nån timma gick vi vidare och spelade spelet Cluedo, som jag tycker var jättekul (kanske för att jag vann). Cluedo går ut på att man ska hitta den misstänka mördaren, vapen och rummet. Så vi hade med andra ord en lugn och rolig lördagskväll :)
Jeopardy junior


Cluedo

Det har rullat in en massa frågor här på bloggen från anonyma personer, så det tänkte jag att jag ska försöka svara på under dagen. Det är frågor som jag tror många av er skulle vela ha svar på. Men det tar vi som sagt någon under dagen eller kväll, när jag helt enkelt har tid framför datorn :).


Hjärt-lungräddning

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Hur många av er kan hjärt-lungräddning? Det är något som jag brukar tänka på när jag är ute. Jag tror faktiskt att det inte är så många som kan HLR vilket jag tycker är tråkigt. När som helst kan nån bara falla ihop och det kan vara hjärtstopp. Vad ska du göra då? Tänk om inte nån undersköterska, sjuksköterska eller någon annan som kan HLR inte finns på plats? Ja, då kommer personen nog ligga där och dö eller om ambulansen hinner komma och räddar livet på personen.

Jag tycker att alla borde få en HLR utbildning, spelar ingen roll om man pluggar till sjuksköterska eller ekonom. Skulle vara bra om grundskolor, gymnasier och universitetet utbildade sina elever det. Inte nog med det, så borde alla som arbetar få denna utbildning. 

Min mamma jobbar som städerska och jag tror inte hon vet hur HLR går till. Hon kanske vet att man ska trycka ner bröstet några gånger och sedan blåsa i munnen men inte kan själva tekniken. Jag tror inte heller att min storebror, jobbar som servitör och fiskbilen.se, vet hur det går till. Så jag tycker detta är viktigt att alla åtminstone vet teknik för det här kan rädda många liv i framtiden. 

Kan du göra hjärt-lungräddning?


Jag kanske kan göra en kort video om hur HLR går till och lägga ut det här


Sjuksköterskebrosch MittUniversitetet Sundsvall

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!

Kom att tänka på CSN tidigare idag. Jag har alltid trott att jag är återbetalningsskyldig till CSN redan i juni det här året, men när jag ringde visade det sig att det inte är förrän nästa år i januari. Så jag har alltså i stort sett nästan ett år på mig, men då kom jag på att jag ska nog börja betala tillbaka redan i mars månad.
Jag vill liksom bli av med lånet så fort som möjligt. Så jag satt och diskuterade med mamma lite och kom fram till en återbetalningsplan. Om jag följer den planen kommer jag inom två år bli av med min CSN lån, vilket känns bra än att gå runt i 25år och betala typ 500kr varje månad. Så från mars månaden kommer jag leva lite snålt igen, men tur att man bor fortfarande hemma!


Det var någon som frågade hur sjuksköterska broschen från MittUniversitetet, Sundsvall, ser ut. Innan jag lägger upp den så tycker jag att den är fin och snygg, men många från klassen tyckte inte alls om den. Förstår inte varför men här får ni iaf en bra bild på hur MittUniversitetets ser ut :)Stetoskop, pennlampa, nå mer?

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Nästa vecka, på onsdag, börjar mitt första arbetsdag på akuten som SJUKSKÖTERSKA. Det känns nervöst och läskigt, men jag hoppas att jag efter mina 5 veckors inskolning känner mig varm om fötterna. Hört att man brukar känna sig osäker i början men sedan känns allting bättre.

Satt och kollade runt på olika sidor för att köpa bland annat stetoskop och lite annat inför jobbet. Men priset varierar så mycket. På vissa hemsidor hittar man det billigt men då kostar frakten mycket, sedan kan det vara tvärtom på en annan hemsida. Så jag håller på och tittar runt och ska beställa från den hemsidan jag hittar mest saker jag vill ha. Får väl se vad det blir, har hittills sett en stetoskop och pennlampa men mer ska jag hitta!

Nu tänkte jag inte göra så mycket, ska vila en stund och sedan får vi se vad resterande av dagen har att erbjuda.


Förslag?

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
En sak jag alltid velat ha är en systemkamera! Jag har inte köpt det pga att de är dyra och att jag inte haft riktigt råd under studentlivet. Men nu när jag har jobb och kommer tjäna pengar, har jag funderat på att skaffa mig en systemkamera. Grejen är att jag bara inte vet vilken sorts systemkamera man ska köpa. Jag vill ha en systemkamera som är bra vid alla tillfällen som tex när man är utomlands, fester o.s.v.

Så jag undrar om ni har förslag på vilken systemkamera jag ska köpa? :)
Kommentera!
Onsdag

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Hade väckarklockan på kl.9 men ändå vaknade jag inte förrän kl.11. Tänkte nämligen vakna tidigt för att åka och byta däcken. Ena backdäcken blev punkterad häromdan. Så istället åkte jag till stället lite senare och när jag kom dit var personalen tydligen på lunch. Då åkte jag till Kungens Kurva och köpte ett par skor till lillebror.
Efter det drog jag igen till däckservice och då sa han att han inte hade fått in däcken än, så han skulle ringa när han hade fått in de. Men det gjorde han aldrig. Jag får väl gå dit imon igen och se för jag måste byta däck. Kan inte åka med reservdäcken hur länge som helst.

Var även idag på min gamla skola, Tullinge Gymnasium, för att träffa min gamla lärare och berätta att jag har tagit examen. För hon ville så jättegärna se mig en vacker dag som sjuksköterska då hon visste hur mycket jag kriga och kämpa för att bli det jag ville bli. Men tyvärr var hon inte där, så dit får jag sticka imorgon också. Annars har jag inte gjort så mycket förutom att jag ska börja städa mitt rum nu. 

Btw, köpte igår en whiteboardtavla till mitt rum. Köpte från Clas Ohlson för bara 119kr! :)

Tullinge Gymnasium


Vi ses ikväll!


Humor!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!


Jaoo..

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Nu börjar det hända grejer här. Ansökan om examenbeviset är skickad, jobbet är fixad, schemat är äntligen här och så har jag äntligen packat upp allt. Tro nu inte att jag hade så mycket att det tog två veckor för att packa upp, utan det är bara jag som har varit lat för att packa upp :).

Blev glad när jag såg att jag äntligen har fått jobbschemat. Är faktiskt nöjd med schemat och är redan schemalagt 3 nätter men det är som tur under mina inskolningsdagar. Känns lite nervöst inför jobbet men jag tror det kommer gå bra. Kan vara jobbigt i början men sen när man har kommit in i rutinerna och det, så borde det inte vara några problem :).

Kommer vara lite dålig på att blogga de här närmaste dagarna men nu när jag börjar jobba kommer jag börja blogga som vanligt, så som jag gjorde tidigare. Ska då försöka skriva minst 1 inlägg per dag. Den här gången kommer jag inte bara skriva om jobbet (kommer iofs inte skriva mkt om jobbet, pga tystnadsplikt) men däremot kommer jag börja skriva inlägg som kan handla om arbetsuppgifter, utbildning, nya riktlinjer och sånt som jag helt enkelt vill ta upp och diskutera med er. Kan tro att många har tröttnat på mina inlägg om vad jag har gjort dag för dag :P. I och med detta, så jobbar jag fortfarande med designen. Jag hoppas att jag kan snart lägga upp den utan några problem :)

Nu ska jag iväg till Skärholmen och handla lite till rummet, sen måste jag börja kolla igenom mina pärmar och slänga de papper jag inte behöver. Så vi syns kanske runt midnatt men annars hörs vi imon. Ciao!
Notera "Sjuksköterska avvakt", jag är nämligen anställd som "Sjuksköterska avvaktar leg." för så länge jag inte har leg i handen ses jag inte som sjuksköterska. Men snart så är leget här :)


Misslyckad design!

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
God midnatt! 

Många av er kanske ser den nya designen, men om ni uppdaterar om bloggen så kommer den gamla designen upp igen. Detta för att jag la upp den nya designen för att äntligen publicera det, men då visade det sig att designen inte blev så som det såg ut på prototypen. Så därför var jag tvungen att lägga upp den gamla designen och får helt enkelt fortsätta jobba med den nya. I värsta fall får jag nog göra en helt ny design. Tråkigt att det behövde hända så här, men innan jag börjar med mitt nya jobb så hoppas jag att jag har den nya designen uppe. Jag är inte längre en sjuksköterskestudent, så headern måste ju bytas iaf! 

Aja, får väl jobba vidare nu med designen. Ville bara informera er om det.


Examenmiddag med kusinerna ♥

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Igår var jag på middag med mina kusiner och vi hade det jättetrevligt och roligt. Det är inte ofta vi kusinerna äter middag ihop, eller som yenge Ayse sa "Vadå ofta? Det här är första gången det händer" haha. Nej men fler gånger ska det bli!

Vi var på en libanesisk restaurang, Botkyrka krog, vilket var helt okej. Förrätten kom ganska tidigt och det var rätt mycket mat. Så vi åt ganska lite för vi tänkte att huvudrätten skulle komma snart. Men icke sa nicke, det tog 3 timmar innan vi fick huvudrätten vilket var lite irriterande. När huvudrätten väl kom så var det ganska kallt. Vi var helt enkelt inte nöjda med maten.

Sedan var det musik, arabiskmusik, och folk var uppe och dansade. Var sjukt mycket folk, det kändes som om man var på bröllop. Vi kusinerna gick upp och dansade kurdiskdans medan alla andra dansade arabisk dans.

Men det viktigaste av allt var att vi hade det trevligt och roligt. Tack för kvällen och för presenterna. Fick presentkort på Expert 1400kr och "goodiebag" med godis i. Tack tack tack!!! ♥♥♥

Här bjuder jag på lite bilder:


♥♥♥♥♥♥


♥♥♥
Soon...

Detta är ett arkiverat inlägg, tryck HÄR för att komma till startsidan!
Dagarna går och jag vet bokstavligt talat inte vad jag gör om dagarna. Tiden rinner iväg fort att man ibland känner att man inte gjort något än bara legat i sängen här hemma. Nä men så är det verkligen inte, det är i stort sett tvärtom. Jag är nästan aldrig hemma. Har de senaste dagarna gjort några ärenden, nämligen ålderskontroll på systemet. Sen har jag varit hos farmor, kusiner o.s.v. Så det är fullt upp här! Man ska passa på göra så mycket kan man nu innan man börjar jobba. Jag börjar jobba om 12 dagar, nervöst!!!

Imorgon ska jag på restaurang med mina kusiner för att fira examen. Kommer nog bli en trevligt kväll och stund, ser framemot dagen. Sen har jag inte planerat så mycket. Tar dagen som det kommer :).

Designen är i fullgång, håller fortfarande på med den men nu har jag kommit fram till att jag vill byta header. Men det hinner jag tyvärr inte göra till söndag, när jag ska ändra designen. Så jag får ändå sätta upp den headern och får istället byta när Nicklas har fixat den nya headern :).

Men men, nu ska jag äta och sedan iväg... se, jag hann inte sitta vid datorn mer än 15min. Ciao!

Fille och jag!Ferhat Baysal, 23 år, sjuksköterska
Hej, jag heter Ferhat Robin Baysal och är en 23-årig kille från förorten Fittja, i Stockholm.
Jag jobbar på en av Sveriges största akutmottagning och här delar jag med mig om mitt yrke och hur det är att jobba på en akutmottagning.
Jag studerade till sjuksköterska i Sundsvall och tog examen 12 jan-12. Planen är att i framtiden vidareutbilda mig till ambulanssjuksköterska.

För att kontakta mig:
Ferhat-b89@hotmail.com
Produktion och AD, nicklasnor@gmail.com

RSS 2.0