Osteoporos

Dagens fråga



Vad är det för skillnad mellan barn och vuxna när det gäller frakturer? (varför de drabbas oftare) och varför går läkningen snabbare hos barn?


SVAR: Skillnaden är benskörheten, osteoporos, som är ett tillstånd med nedsatt benmassa och förändrad mikroarkitektur, alltså benet förlårar en del av sitt kalkinnehåll och styrka. Detta leder till reducerad hållfasthet av skelettet och ökad risk för frakturer.
Så om en äldre får en fraktur tar det mycket längre tid att läka då det inte finns så mycket kalk i skelett medan barn har mycket kalk. Det är just det som är skillnaden.
Oftast avlider äldre vid en lårbensfraktur pga blodpropp som de får efter fallet och frakturen. Sen finns det mer orsak till det. Men som sagt, skillnaden ligger i benskörheten.

Tycker inte du att din framtida yrkeskår är undervärderad? Jag menar i jämförelse med andra yrkesgrupper som har lika lång utbildning som t.ex. Civilekonom och Systemvetare som oftast tjänar 10 000 kr mer i månaden.
Men ändå har du (ni) ansvar över liv! Är det då inte liiite undervärderat/betalt?

SVAR: Jo, om man jämför med andra yrkesgrupp, som också har lika lång utbildning, så kanske SSK får lite dåligt betalt. Sen som du säger så har vi patienternas liv i våra händer och har stort ansvar för det. Därför kanske det känns att vi SSK får lite betalt. Men som jag skrev på din tidigare fråga så går diskussioner om SSK lön ännu än idag. Jag tror, och hoppas, att de höjer lönen för SSK.
Om man ser på statistiken nu så kommer många gå i pension om ca 3 år och då kommer de söka många sjuksköterskor. Då tror jag att de kommer höja lönen. Men det är bara vänta och se :)

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Caroline:

skriven

Sv: Filmen var jättebra, väldigt intressant =) Okej, vad ska du göra i Stockholm?

2 Fethi

skriven

Svär din blogg äger!!