Sverige

Allmänt
Senaste tiden har jag hört många tjata om svenskar inte får sjunga Sveriges nationalsång och så vidare. På Facebook har det skapats många grupper så som ''Vi som INTE tycker Svenska flaggan och nationalsången är rasistisk'' och många fler.
Det finns vissa invandrare som tycker att det är rasistisk att svenskar hänger upp svenska flaggan på balkongen eller sjunger Sveriges nationalsång på nationaldagen.
Som jag ser och förstår nu så får man heller inte sjunga nationalsången i skolorna, vilket man gjorde förut. I alla fall när jag gick i lågstadiet. Men jag förstår inte varför det har blivit förbjuden på många ställen.

Jag som är född här i Sverige och har föräldrar som är ursprungen från Turkiet så tycker jag att det INTE är rasistisk att ha en svensk flagga hängande ut från fönstret eller att man sjunger nationalsången. Liksom det är Sverige här. Jag tycker att svenskar har rätt att vara stolta över svenska flaggan och sjunga nationalsången när de vill, vilket invandrarna borde respektera. För tänk om era föräldrar inte fick sjunga nationalsången i deras land för att vissa tycker att det är rasistiskt?

Men sen finns det förstås svenskar som inte vill att invandrarna ska få sjunga deras nationalsång eller något sånt här i Sverige vilket jag tycker att det är dåligt. Men jag förstår samtidigt varför de inte vill eftersom att de INTE tillåter svenskarna göra det när det är deras land. Jag vet inte varför jag började prata om det men jag vill bara uppmana om att man inte är rasist bara för att man sjunger Sveriges nationalsång eller något sånt. Kommer säkert få hat kommentarer nu men det skiter jag i. Jag är kurd men också svensk, då jag är född i Sverige!

Vad tycker du, är svenska flaggan eller nationalsången rasistiskt?
Diskutera!


Måste säga en sak, jag stödjer INTE, verkligen INTE, Sverigedemokraterna om det är det ni tror nu. Jag tycker att SD borde inte finnas haha. Sverige behöver såklart invandrare!!

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Sara:

skriven

Jag tycker precis som du. Pappa är från Marocko, och jag tycker inte det är någonting rasistiskt med att sjunga svenska nationalsången. Det tycker inte pappa heller...



SV; Haha, jo, det var 15 år sen :P

3 Martina:

skriven

nej inte rasistiskt..

Synd bara att vi har SD och andra iq befriade nasister som forstor vart land

5 NallenErika:

skriven

Va? Såklart det inte är rasistiskt... Alla ska vara stolta över sitt land och därför upphöja sitt land. Det är synd att folk tycker det är rasistiskt :(

7 You Lie:

skriven

Orkade inte läsa inlägget så jag säger bara vad jag tycker:

Jag tycker man borde få sjunga svenska nationalsången så mycket man vill, för vi är ju i Sverige. Men vem går runt och lyssnar och sjunger på den varje dag? Jag tycker egentligen att den bara ska användas på speciella dagar som är speciella i Sverige och när det handlar om sport.

Låt turkarna sjunga deras nationalsång öven fast de bor i Sverige, jag bryr mig inte!

9 Hannah:

skriven

Alla har rätt att vara stolt äver sitt land och uttrycka det. Att sjunga nationalsången och hänga ut flaggan vid högtider är mer än okej, oavsett vilket land man befinner sig i och vilket land man tillhör.

Däremot har jag svårt för människor som tex tatuerar in sin nationalitets flagga på kroppen, eller ständigt har den hängandes över sänger osv, då dessa i 90% av faller även kallar sig patrioter - vilket nu för tiden i princip alltid används av främlingsfientliga personer, för att de anser att de kan dölja sina rasistiska åsikter bakom det finare "patriot".

11 Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog:

skriven

Svar:

Det är nog det som de flesta killar vill jobba inom - IVA, ambulans och akuten. Brukar sällan komma något annat svar ;) Vad gillar du bäst för ämne då? Läste att du ska studa farmakologi nu?



Och som svar på ditt inlägg.

Jag tycker att det är SJUKT vart Sverige är på väg. Att man inte får ha svenska flaggan och inte heller sjunga våran egen nationalsång? Det är ju helt galet. Det är något man ska göra på skolavslutningar och på nationaldagar och de som bor i Sverige får väl acceptera det? Varför har man annars kommit till Sverige?

Nog för att inte alla gjort det självmant, men de behöver heller inte sjunga med i våran nationalsång om de inte vill.



Jag tycker att de glatt kan få sjunga sin nationalsång om de vill och fira ramadan och allt annat vad gäller alla olika religioner.



MEN... sen kan man diskutera huruvida man ska bygga moskéer och minareter och andra kyrkor.... diskusionen kan pågå i all oändlighet.



Varför får inte vi bygga svenska kyrkan i mellanöstern? Varför får inte vi gå barbenta och med håret flygande i arabländerna?

Vi tillåter så mycet här i Sverige medan andra länder inte är lika förlåtande eller förstående.



Jag förstår inte varför det ska vara så mycket babbel och mothugg överallt?



Själv är jag inte religiös. Jag är agnostiker och tycker att religion är intressant, så länge ingen tvingar mig att tro på något, för det gör jag inte.



Alltså. Jag bryr mig inte. Låt folk få göra som de vill, men låt också oss i Sverige få ha kvar vårat land. Invandrare är välkomna men vi kan väl inte ändra på oss pga alla andra nationaliteter så att vi tappar det som är "vårt"? =/

13 Linnea Holmbom:

skriven

Ja jag tycker helt klart att en svensk ska kunna hissa en svensk flagga utan att få påhopp av en invandrare, som du säger - detta är trots allt sverige. att nationalsången är förbjuden på många ställen har jag inte varit med om, men det är ju en svensk tradition så det förstår jag inte varför så många ska ha svårt med.



Jag har absolut inget problem med invandrare, förrutom dom som kommer hit och tror att dom kan göra som dom vill. Självklart är det synd om extremt många som t.ex kommer från land där det är krig.



Jag är inte religiös på något sätt, är antisemit - men detta tycker jag verkar konstigt att inte ens få hissa svenska flaggan..

15 Michaela Snöborgs:

skriven

jag tycker att allt det här är så jäkla sjukt! varför ska man inte som svensk få sjunga sveriges nationalsång och hissa svenska flaggan I SVERIGE? Jag tycker man ska få det lika väl som man ska få ha tyska flaggan i tyskland, turkiska flaggan i turkiet osv. Vill nån ha en turkisk flagga på sin balkong i sverige får man väl ha det med? jag tycker man ska vara stolt över sitt ursprung och det är absolut inte rasistiskt åt nåt håll! Sen tycker jag också att sverigedemokraterna är dumma i huvudet och skulle aldrig rösta på dem, det behöver inte bli så extremt åt nåt håll.. :S så tycker jag! :P hehe

17 feea (feliciaaulen):

skriven

jag tycker absolut inte att den är rasitiskt, alltså den är ju bara uppbyggt på forntida Sverige. Där får man faktiskt skilja på rasism och traditioner! Det är ungefär som att säga att Ramadan är rasistiskt mot alla de som äter om dagarna då denna period pågår.



Plus att det är ju inte folket man dömer efter en flagga eller en låt . Det är landets "tillhörighet", hur ska jag säga detta rätt för att det inte ska låta fel.. hm.. men okej, De som INTE har svenskt ursprung utan har emigrerat till en plats inom Sveriges landsgränser. De personerna har ju också en nation där man kommer ifrån , och säkert där har den flaggan som symboliserar det landet.



Så det jag sa innan att man höjer den för landet inte för personerna. Så NEJ det är absolut inte rasistiskt. Sverige är ett av de länder som tar emot folk med öppna armar, men det betyder ju inte att man kan ta bort traditioner från landet för att det blir en folkblandning. Det är ju som att säga att man kommer in till grannen eller vännernas lägenhet och börjar flytta möbler, och kasta ut de dekorationer de har bara för man själv har en annan typ av design och stil i sitt hem.



Nej , svenskaflaggan, och nationalsången tycker jag kan få stanna och bestå!



_______________________________________



det heter ju liksom inte "personermedsvensktutsprungssång" eller "svenskarnas-flagga" - hade det hetat så kanske man hade kunnat reagera. För sånt är FEL. Men som det är nu tycker jag som sagt ovan!

19 Malin:

skriven

Jag tycker verkligen inte att det är rasistiskt att ha flagga uppe eller sjunga nationalsången! Det är klart man gör det på nationaldagen.. Om man vill ha en flagga hängandes så måste man ju få det, man måste ju få tycka om landet man bor i. Dom som tycker det är rasistiskt förstår jag verkligen inte!



Intressant blogg du har! :)

Kram

21 Mourir:

skriven

Jag tycker du resonerar vettigt i detta. Dock förstår jag inte var folk får att SD skulle vara rasister från?



Eller som MARTINA skrev här tidigare "nasister". vad är det för övrigt? nasist? Aldrig hört talas om... Förmodligen menar hon naZist. hur som haver, nu ska jag ge er en liten lektion.

Rasism = RAShat. Du avskyr alltså raser som inte är din egen. Vilket betyder att ALLA kan vara rasister, itne bara vita som en del verkar tro... Detta betyder även att jag INTE är rasist om jag t.ex skulle säga "Jag hatar muslimer!", det är hets mot folkgrupp, svar ja. Men rasistiskt? Nej, eftersom det är en religion och inte en ras.



Jag tycker att SD är totalt efterblivna vad gäller deras valfrågor, förutom just invandringspolitiken. Minns att vi hade en föreläsare på vår skola för något år sedan som talade om invandring och flyktingar. Och Sverige tar emot fler flyktingar och invandrare i ANTAL(inte procent) än vad USA gör varje år.



Om vi ska kunna ta hand om så många som möjligt på bästa sätt så kan vi inte ta in för många, tyvärr.



Dessutom vill jag inflika att som jag upplever det, så är äldre invandrare eller svenskfödda invandrare(kan man ens kalla de för invandrare då? Nä, men i brist på ett bättre ord just nu får jag användade mig av det.) verkar mycket mer kärleksfulla, trevliga samt tacksamma än de unga invandrarna som kommit hit i väldig tidig ålder som bara verkar otacksamma och "Sverigehatare".



23 LORISSA:

skriven

Jag tycker inte att det är okej att gå runt och sjunga nationalsången eller vifta med svenska flaggan. Skulle inte säga att det är direkt rasistiskt, men om någon känner sig kränkt så är det ju respektlöst att fortsätta. Man kan lika gärna sluta!



Dessutom är vi ju ett mångkulturellt land och måste ta tillvara på varandra; om någon finner saker stötande och vi KAN mötas halvvägs - varför inte göra det då?

25 Filippa:

skriven

Svar: Ja verkligen, det är få gånger man hittar en vän man har så kul med och verkligen trivs så bra ihop med. Gäller att hålla fast vid de personerna för de personerna är unika.



Svar: Allt detta snacket om rasist... I dagen samhälle är man ju rasist vad man än gör... Dock TROR alla att man är rasist... Oftast har man bara fördomar om folk. Väldigt många är så dåliga att de drar alla över en kant.

27 Melle:

skriven

nej tycker inte att det är rasistiskt, alla länder har sin flagga och sin nationalsång. men kan förstå på nått sätt att det kan kännas stötande om man är osäker i detta land eller vilket land som helst som man inte ursprungligen kommer i från. det ska inte nekas att det finns människor som faktiskt använder sin flagga å sång som ett budskap i en rasistisk vinkel. vilket jag tycker är helt fel, men tyvärr så finns det. så va kan man säga man får som "utlänning" välja vem man vill vara, om man ska ta åt sig eller vända ryggen till å vara stark.

29 chris:

skriven

Ja en gång för att jag va liten och drack för mycket (A) Sen en annan gång för att jag fick svårt att andas och va ja lite vit i ansiktet ;) haha jag har ingen aning om vr du åkte ambulans i tre veckor? Kanske för de va billigare att åka med dem en med taxin? ;) Rolig jag va nu då :)

31 Sara:

skriven

Just a crazy blonde: Men nu är det ju så att det finns kyrkor i muslimska länder. I Marocko är det bara 1 % kristna och det finns kyrkor! ;o

Men här i Sverige, där det finns hur många muslimer som helst i ett kristet land så menar du att man inte ska få bygga moskéer?

33 JOnna:

skriven

Nej, inte så rasistiskt! Jag är inte emot sveriges nationaldag osv men jag är inte så insatt. =)

35 Jannica:

skriven

Det är absolut inte rasistiskt att sjunga nationalsången, speciellt inte på våran nationaldag, de är ju tradition! Bara sjukt hur det har blivit på dom senaste åren.

37 MushiMushi:

skriven

Sjlv klart är ni välkommna till sverige men om i inte ska få vara svenskart tycker jag vi slor ner hela högen och postar ditt deras ursprung är



miss tro mig inte, många av mina bästa vänner är invandrare MEN DOM SJUNGER NATIONAL SÅNGEN!!!

39 kkkaroline:

skriven

tycker mest det är töntigt att man nt ska få det, hallå vi är ju i sverige?

varöfr skulle man inte sjunga nationalsången den snackar ju inte precis skit om invandrare.

41 emmaohman:

skriven

tycker precis som du. :) bra skrivet!

43 Mangan:

skriven

Tror att det är vår vanliga svenska flathet och rädsla för att "stöta oss" med någon, i detta fallet invandrare. Vi är experter på att hitta på olika saker och skapa situationer som leder till myter och fabricerade konflikter.

45 CHIRRE:

skriven

jag tycker varken att nationalsången eller flaggan är rasistisk, bryr mig faktiskt inte:) och jag är själv invandrare, även fast jag inte känner mig som en:) vad tycker du?:)

47 Narin:

skriven

Varför ska man inte få hissa sin egen flagga eller sjunga sin egen nationalsång när och hur och var man vill? Vadå kränka? Det är ju inte personangrepp att göra något sådant? Vill man inte så bör man väl helt enkelt hålla munnen stängd på avslutningen, eller? Vissa tar verkligen det här till överdrift när de håller på så som de gör nu, liksom Irak, Kina eller USA skulle väl aldrig ens tänka den tanken att förbjuda sin egen flagga och nationalsång i sina egna länder... Man ser när såna saker börjar kränka folk så wake up!

2 Victoria ♥

skriven

jag tycker inte det är rasistiskt, fattar inte vart fan de har kommit ifrån asso. blir dum i huvudet på de! störande :S

4 J O Z E F I N E

skriven

håller med dej angående det! :)

6 Emelie

skriven

Sålänge ingen sång innehåller kränkande saker så tycker jag folk ska få sjunga sånger hur mycket de vill, oavsett om det är Turkiets nationalsång eller Sveriges =)

8 Chriss

skriven

Det var precis det jag skulle ta upp i min blogg också faktiskt! =)



Jag tycker det är så patetiskt att det är något som skall förbjudas, verkligen. Jag kan inte relatera till att det skulle vara något rasistiskt överhuvudtaget. Det är ju endast lille fega Sverige som klämmer till med sådana idiotiska förslag också. Det hade ju varit kul att se hur de i mitt hemland, USA, hade reagerat över ett sådant beslut. Lite mer patriotism och mindre feghet till Sverige tycker jag.

Det är ju tyvärr sådana saker som gör att folk röstar på Sv.demokraterna osv.

Ja, det är väl vad jag tycker. =)

10 E*

skriven

men värkligen inte, garanterat om man förstog andras natinalsånger att dom är rasistiska!

12 Susanna

skriven

sv: haha jo, det var ett ganska bra tag sen, var väl minst 10 år sen. men jag har varit duktig och aldrig gjort illa mig eller varit allvarligt sjuk :) hah

14 Josie

skriven

Jag håller med dig, det är inte rasistiskt med den svenska flaggan och nationalsången. Det här är Sverige och det är inte för att vara rasistiska som vi flaggar med den svenska flaggan och sjunger den svenska nationalsången. Det är ju för att vi är stolta över vårat land, endast! Inte av någon annan anledning. Och varför ska invandrade ta det som rasistiskt för? Det är ju inte så vi flaggar med en svensk flagga i deras hemland liksom.. nä tycker det är fruktansvärt dumt.



Dessutom håller jag med Just another crazy blonde, vi tillåter en jävla massa här i Sverige medan inte ens hälften av vår förståelse finns i andra länder. Det är ju hemskt udda

16 Louise

skriven

Det var när jag gick i åk.8 och jag umgicks med äldre människor och fick i mig alldeles för mycket alkohol. Annars har jag inte åkt :)



Jättefin blogg, verkligen!

18 Mollie

skriven

Klart det inte är rasistiskt, rent idiotiskt att tänka på det viset. Folk borde börja respektera varandra mer och sluta med sina dumheter, låt folk hålla på med vad dem vill.. Och om de nu är rasister, låt de vara det då? Bara de inte skadar någon annan så spelar det väll inte någon roll?

20 Diana

skriven

Hej, nej tycker verkligen inte det är rasistiskt!

22 pim

skriven

heeelt rätt! jag förstår inte varför vi inte ska få sjunga den svenska national sången när vi är i SVERIGE!? det är ju helt sjukt? vi bor i sverige men man får inte sjunga landets nationalsång eller hänga ut den svenska flaggan, det är riktigt konstigt att man kan tycka att det är rasistiskt. eftersom vi är i landet SVERIGE måste man väl få hänga ut den SVENSKA flaggan o sjunga den SVENSKA national sången? sverige är ju sverige, eller? blir arg på sånt härnt! man kan ju inte bara förstöra ett land traditioner? jag vet att jag inte är så gammal, men jag sjuuuuukt starka åsikter när det gäller sånt här.



jätte fin blogg btw!

24 Gabriella

skriven

Det första jag tänkte var "sen när är det rasistiskt?", alla andra länder får ju sjunga sina nationalsånger, varför får inte vi göra det? Nationalsången är ju inte emot invandrare eller på något sätt rasistisk, det är ju bara vår nationalsång, alla andra har ju sina nationalsånger.. tycker bara allt det här är så otroligt uppförstorat, likaså betydelsen av "rasist".. nuförtiden får man inte säga något utan att vara rasist, och vår flagga, det är ju vår flagga, ska vi måsta ändra på den för att man tycker den är rasistisk? jag förstår inte var resonemanget och var logiken ligger :S

26 Ian

skriven

Svar till Martina: Hur är Sd rasistiskt? De har ju utlänningar som sitter i deran styrelse? Sd och rasism har inget med saken att göra, och det hade du vetat om om du vore mer påläst.

28 Sabrin

skriven

Jag har läst lite om det här att nationalsången och flaggan skulle vara rasistiska mm. Jag tycker bara det är patetiskt. Klart vi ska sjunga nationalsången och klart vi ska kunna hissa upp svenska flaggan. Det är ju ändå någonting som representerar landet vi bor och där ser inte jag sambandet med rasism. Det är stor skillnad mellan att älska sitt land och att hata andra raser!

30 Alicia

skriven

nej de är väll inge rasistiska ?

32 Therese

skriven

Håller helt och hållet med dig, vi svenskar ska få sjunga nationalsången på både nationaldagen, skolavslutningar och ja när vi vill helt enkelt ! :) Även så ska vi få hissa den svenska flaggan precis när vi vill.

Jag är absolut ingen rasist, men jag tycker dock inte vi behöver fler invandrare till Sverige. Här är knappt jobb till oss svenskar så varför ska folk från andra länder få komma hit och ta de få jobben här är t.ex. ?

34 Sandra

skriven

Det är självklart att man ska få sjunga nationalsången! Det är inte rasistiskt överhuvudtaget.

36 Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog

skriven

KnasigaSara - jag tycker att man ska få bygga moskéer (men kanske inte minareter då det blir påverkan på folk runt omkring i och med högtalare m.m.). Men det jag tänker är att vi inte har så många svenska kyrkor i Irak, Iran och Afghanistan m.m.?



Och vi får inte gå som våran religion tillåter - dvs oskylda och öppna? Varför får inte vi det, när vi tillåter så mycket i Sverige? Bara en undran :)

38 You Lie

skriven

Sv: Det är ju självklart att man ska sjunga den om det är Sveriges nationaldag! Vi bor i Sverige och har rätt att sjunga våran nationalsång på våran nationaldag!

40 Sandra

skriven

Jag vill så gärna veta vem/vilka det är som kom på den här idéen. För den personen/personerna ska jag mordhota! Eller kanske inte.. men jag fick iallafall fram hur arg jag över det här. Det är riktigt löjligt! Vi bor i Sverige och det anses vara rasistiskt att sjunga våran nationalsång och ha svenska flaggor etc!? Jag är på om vi ska störta den/de som bestämde det här, haha!

42 Hanna

skriven

Helt seriöst tycker jag att det gått för långt. Är inte på något sätt rasistisk, eller har fördomar om människor med annat ursprung, men kom igen, detta är Sverige?! Ett helt vanligt land med en flagga som alla andra länder. Med en nationalsång som nästan alla andra länder. Varför skulle det vara rasistiskt att sjunga nationalsången eller hissa svenska flaggan? Detta är vårt hemland, som vi är stolta över. Precis som de flesta är stolta över sitt ursprung. Är man rasist bara för att man älskar sitt land? Att man är stolt över sitt land? Nej! Folk som kommer hit som är ickesvenskar, och tycker det är rasistiskt att vi sjunger vår nationalsång, ursäkta mig, men hur fan tänker dem egentligen? Detta är Sverige. Och varför i hela friden får man längre inte hissa svenska flaggan i kommunala skolor, och heller inte sjunga nationalsången? Helt sjukt säger jag bara. Helt sjukt. Kan inte alls, inte ens till en viss del, förstå varför detta anses rasistiskt. Men detta är ju endast min åsikt, kan ju ha fel.

44 madeleine

skriven

svenska flaggan & nationalsången är inte rasistiskt. jag förstår inte ens hur någon kan tänka tanken..att man är rasist om man tex sjunger nationalsången.. finns inte så mycket att diskutera igentlingen :)

46 alma velic

skriven

Fy vad löjligt. Jag skrattade till lite när jag läste vilket j*vla disskutionsämne detta var. Detta är SVERIGE då är det självklart att man ska få sjunga nationalsången när fan man vill och ha uppe flaggan. Ska vi sjunga iraks nationalsång eller?! jag är själv från bosnien och jag tycker detta är sjukt löjligt. inget annat land hade anpassat sig såhär. hur mycket mer kan man ta bort från ett land?! det ska för fan vara det det var innan alla invandrare kom hit (ja jag menar mig själv med), inte ändra en massa saker. Varje land måste få vara det det är och inte bli ändrat. Detta är verkligen förj*vligt. Jag ser på Sverige som mitt andra hem och det väcker väldigt många irriterande, frustrerande och ilskna känslor när jag hör detta. De som vill ha bort flaggan och nationalsången ÄR RASISTER! Och jag står för det. Finns fler invandrare som är rasister än svenskar nuförtiden, pinsamt.