Hjärtinfarkt och Kärlkramp

Dagens fråga
Imorgon, innan jag far till skolan, tänker jag skriva ett inlägg där jag presenterar kort mig själv och sedan det jag utbildar mig till just nu. Många har kommenterat att jag ska göra det, så imorgon får ni en kort presentation om mig :). Dags att svara på dagens fråga, intressant fråga faktiskt!

 

SVAR: Det är faktiskt en skillnad mellan de fastän att symtomen kan vara likadant. Oftast är hjärtinfarkt symtomen jobbigare än kärlkramp's symtom. Så först vill jag förklara lite kort vad båda sjukdomarna innebär.

Kärlkramp
Kransartärerna löper på hjärtats utsida och försörjer hjärtmuskeln med suresatt blod. Vid kärlkramp uppstår oftast s.k åderförkalkning (ateroskleros) i kransartärerna som försämrar blodtillförseln till hjärtmuskeln. Då uppstår det syrebrist i hjärtmuskeln och hjärtat signalerar detta med smärta.
Vid kärlkramp utlöses smärtan oftast i samband med fysisk ansträngning, kan vara lätt eller svår ansträning.

Symtomen vid kärlkramp är som ett hårt band över bröstet, tryck, smärtan strålar oftast ut i vänster arm och upp mot halsen. Smärtupplevelsen kan variera.


Inte stopp utan det är en förträning vid kärlkramp.

Hjärtinfarkt
Orsaken till hjärtinfarkt är åderförkalkning som blockerar kransartärerna vilket gör att den del av hjärtat inte får till räckligt med syresatt blod. Hjärtinfarkt kan också ske akut och då utlöses det av en blodpropp, s.k. trombos. Trombosen stoppar allt syresatt blod till den del av hjärtmuskeln som kärlet försörjer.
Syrebristen medför att den delen av hjärtmuskeln dör och detta kan i sin tur leda till att hjärtat upphör att slå eller slår helt oregelbundet.
Nästan hälften av de personer som drabbas av hjärtinfarkten dör omedelbart eller på väg till sjukhuset.

Symtomen vid hjärtinfarkt är intensiv smärta, tryck mot bröstet, smärtan strålar kraftigt ut mot halsen och armar. Smärtan är vanligast starkare än vid kärlkrap och går inte över vid vila eller intag av nitroglycerin (läkemedel) som det gör vi kärlkramp.

Som ni ser så skiljer vissa symtom från dessa två sjukdomar men ändå har båda sjukdomar en del lika symtom. Så för att kunna säkertställa vad patienten har för sjukdom gör man en så kallad EKG. Sen är det viktigt att man ringer 112 om man får bröst smärtor och smärta som strålar ut mot ena eller båda armarna.


Imorgon berättar jag fortsättningen av detta, då tänker jag berätta om ATEROSKLEROS, hur det uppkommer o.s.v. För det är just det som orsakar kärlkramp och ibland hjärtinfarkt.

VAD TYCKER DU OM DETTA INLÄGG?
Förstår ni nu skillnaden mellan hjärtinfarkt och kärlkramp?

Kommentera gärna

P.S Informationen hämtar jag från mina kurslitteraturer som vi använder i skolan. Bland annat medicinska sjukdomar, medicinsk grundkurs och några till D.S