Förklaring av SATSA , RAP , L-ABC & ABCDE.

Dagens fråga






SVAR: Hejsan Anette! Bra fråga/frågor du har ställt, ska försöka svara på det så gott jag kan :) Kommer bli ett långt inlägg, men lärorikt inlägg blir det. Så ta er tid att läsa igenom hela inlägget :).

Japp, det finns massa såna förkortningar men för tillfället kommer jag inte på fler än de två du har tagit upp. Så tänkte att jag kan förklara kort de två:

SATSA modellen använder man av sig vid exempel hjärtinfarkt och RAP använder man sig när det gäller barn som har fått andningsvikt eller så. Här har jag skrivit ner vad varje bokstav innebär. Eftersom det är jag som har gjort bilden är det viktigt att ni länkar till min blogg, om det är så att ni lånar bilden/bilderna.


Nu till nästa fråga och det var vad skillnaden mellan L-ABC och ABCDE innebär. Dessa två är också modeller man använder sig av vid akuta situationer (första hjälpen), framför allt vid trafikolyckor. Dessa är inte bara vi sjukvårdare som ska tänka på utan lika så med privata personer. Är det så att ni stannar vid en bilolycka, då är det lämpligast att använda sig av L-ABC för det är lite mindre saker att tänka på medan den andra metoden är lite mer avancerad. Här har ni förklaringen till båda:




L - Livsfarlig läge
Man ska se omkring sig och se om det finns några risk för explosion, brand, ras eller något allvarligt. När du har det under läge går man vidare till nästa punkt.

A - Andning
Du kollar om personen andas och har nå puls. Har patienten puls är det tecken på att hjärtat pumpar, om den inte gör det så tyder det på att hjärtat har stannat. Då måste du på börja hjärt- och lungräddning. Att ha svagt puls kan vara tecken på inre blödning, men hög puls kan också tyda på det. I alla fall, ser du att personen har puls men andas inte så ska du skapa fria luftvägar.

B - Blödning
När du har fått till med andningen är det dags att se efter blödningar. Ser du att personen blöder någonstans är det viktigt att stoppa blödningen genast. Det du kan göra för att stoppa blödning är ju sätta nåt (inte smutsigt) på såret och tryck hårt samtidigt som du håller handen eller den skadade delen högläge. 

C - Chock
Vid stor blödning så kan personen drabbas av s.k. cirkulationssvikt. Det viktigaste åtgärden är då att du ska höja den skadade delen för att blodet ska istället fara neråt så den skyddar de viktiga organ, speciellt hjärnan som kan dö om den inte får syre på bara några minuter. Om patienten drabbas av chock finns det tre saker att göra:
- Håll personen varm genom att ge nå filt
- Personen ska vila, lägg ner patienten och höj bena
- Var lyhörd och berätta vem du är till personen.

VIKTIGT! Man ska aldrig ge vätska till en chockad person!


Här är då en liknande modell fast med fler bokstäver/punkter att tänka på vid en akut situation. Dessa använder sig oftast ambulanspersonaler men L-ABC förekommer också. Här är det samma sak, du börjar framför allt med livsfarlig läge och ser att allt är under kontroll innan du går till nästa punkt. Blir lite kortfattat på om detta eftersom denna metod är ganska lik den innan.

A - Airway and cervical control
Skapa fria luftvägar och stabilisera nacken. 

B - Breathing
Se om patienten andas. Samma sak här, om inte då börjar man göra mun-mot-mun metoden. Men har patienten inte puls heller, då är det HLR som gäller.

C - Circulation and bleeding
Se om patienten blöder, gör patienten det så är det samma grej du ska göra som på den andra metoden, bokstav ''B''. Se till att stoppa blödningen och höj skadade kroppsdelen högt.

D - Disability
Kontrollera personens metvetandegrad och om den reagerar vid nyp och så.

E - Expose and protect from the environment
Skydda personen och dig själv mot omgivningen. Håll personen varm och om personen är medvetslös lägger du personen i framsida stupoläge. Gör också en s.k Hellkroppsundersökning för att se om personen har fått andra skador än det du ser i det tillfället.

Så där har du föklaringen på allt du undra. Jag hoppas verkligen att detta gav dig och andra något och att ni har nu lärt er något. Det är ju det som är tanken med mina ''Dagens fråga/frågor'' inlägg för att jag och ni ska lära oss. Jag vill att ni ska kunskap, framför allt, om sånt här som sker dagligen. Nån dag i ert liv lär ni komma fram till en olycka, då är det bra om ni kan dessa modell. Men glöm inte att ALLTID larma 112. Aja, jag tackar för denna gång. Vi hörs imorgon eller när jag har tid för ny inlägg :)

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Tommy:

skriven

Sv: Mycket bra inlägg!



Hur länge har du kvar på ssk studerandet?

Jag funderar själv på om man skulle ta sig i kragen och bli ssk .. och sen Ambulans ssk eller narkosssk!

3 Michaela | Vägen till uska, vardag, bloggdesign & foto:

skriven

svar;

tusen tack! jag kommer garanterat att lära mig något från din blogg, även nått som kan va bra i min undersköterska utbildning med :)



jag har precis börjat, började nu i januari så är klar till våren 2012 :) det är ett tag kvar tills jag är klar men det kommer att gå jätte fort känns det som! :D



vi har precis börjat med ett grupparbete i social omsorg, skriver om hur barnen hade det på 1800talet och fram till nu inom sjukvård, fattigdom, omsorg osv. det går riktigt bra men guuu vilken chock det blev då jag fick reda på temopot! :D

5 Nilla:

skriven

Sv: Exakt, sjukdomar står på schemat nu =) Tenta i början av mars och v 14 går jag ut på nio veckors praktik =)

7 felicia /:

skriven

du verkar vara väldigt duktig på det där.

LYCKA TILL !

9 malin:

skriven

låter intressant och bra :)

11 SSK student T6:

skriven

förutom ABCDE finns ju F (Fahrenheit) och G (Get vital signs history) också som jag vet att personen inte frågade om men tänkte jag kunde hjälpa till med utlärningen lite eftersom de efterfrågade fler förkortningar ;) men det är ju dock mer för ambulanspersonal etc.

2 natalie

skriven

Jag hade lite svårt att förstå allt, men det jag fattade var bra. Har själv varit med om en bilolycka så nu vet jag vad jag ska göra om det skulle hända igen :)

4 C

skriven

Svar:

Dock kunde jag inte hitta just det inlägget, eller så är jag bara seg. Haha.

Men jag har själv varit med i en olycka för ungefär ett år sen, så det skulle vara spännande att läsa det du skrev. :)

6 Anette

skriven

Åh Ferhat, TACK SÅ HEMSKT MYCKET!! Du är helt grym och din blogg är bara för bra. Fortsätt så här! :)

8 David

skriven

Intressant! har också någon sorts "dröm" att bli ambulansförare/skötare or something i framtiden.. men aa, man vet aldrig!

ha det gött!

10 Iida

skriven

Sv:Eee det stod väldig mycket och det var ganska långt men jag tror inte att jag vill jobba inom sjukvården fast jag har 3 änner som har funderat på att bli det du kan få bloggadressen till deras bloggar:)



hildans.blogg.se

beekkajohansson.blogg.se

jottekarlstrom.blogg.se

12 P

skriven

För att vara petig så heter det: A - Airway with spinal control.



Annars bra!



//

Amb/narkossjuksköt.